Znojmo: Přednáškový cyklus Jihomoravského muzea začne v lednu

01.01.2019 19:38

Jihomoravské muzeum ve Znojmě představuje program tradičního Přednáškového cyklu muzea. Letos se bude celý cyklus odehrávat v dolním sále Znojemské Besedy vždy od 19:00 hodin. První přednáška se uskuteční 10. ledna na téma historie staré nemocnice.

Znojmo: Přednáškový cyklus Jihomoravského muzea začne v lednu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

V lednu se můžete těšit na následující přednášky:

PhDr. Jiří Kacetl (Jihomoravské muzeum ve Znojmě)
Historie tzv. staré nemocnice na Dolním předměstí Znojma

(10. ledna)
V minulém roce byl areál staré znojemské městské, později okresní nemocnice na Vídeňské třídě odprodán. Předtím, než nový majitel začne lokalitu úžeji zapojovat do městského organismu, je nezbytné ohlédnout se zpět a ukázat, jakým pozoruhodným vývojem v minulých staletích prošla. Přednášku doprovodí množství dosud nepublikovaných starých fotografií a plánů.

Mgr. Balázs Komoróczy, Ph.D. (Archeologický ústav AV ČR Brno)
Římané v pohybu. Když římské legie zaplavily území Germánů ve středním Podunají

(17. ledna)
Území Moravy a přilehlého Dolního Rakouska v prvních stoletích našeho letopočtu osídlili příslušníci germánského kmene Markomanů. Jejich sídelní území na Dunaji bezprostředně sousedilo s příhraničními provinciemi Římské říše, s níž udržovali povětšinou mírové, obchodní a politické vztahy. Toto poklidné sousedství však bylo v druhé polovině 2. století, za vlády císaře Marca Aurelia, přerváno mimořádně rozsáhlým válečným konfliktem, který se do dějin vešel pod označením markomanské války (166–180). Po počátečních germánských vpádech se v nich začala výrazně prosazovat vojenská převaha římské armády, která v závěru konfliktu zaplavila většinu území Markomanů a uvedla celou oblast ve stav efektivní okupace. Její aktivity zanechaly i na našem území výrazné archeologické stopy, jejichž objevování je jednou z hlavních aktivit moravské archeologie. V rámci přednášky tak budou shrnuty hlavní poznatky o přítomnosti římského vojska na území severně od dunajských hranic říše.

RNDr. Antonín Reiter, Ph.D. (Jihomoravské muzeum ve Znojmě) & Mgr. Zdeněk Mačát (Správa Národního parku Podyjí)
„Neznámé“ luhy na jižní Moravě?

(24. ledna)
Zejména východní část jižní Moravy je mezi přírodovědci spojována s jedinečným fenoménem lužních lesů a jejich pestré bioty. Rozsáhlá území luhů byla ve druhé polovině 20. století zaplavena vodami Vodního díla Nové Mlýny. Na přítocích do těchto nádrží zůstaly zachovány lužní lokality, které dnes představují, nebo by mohly představovat, útočiště pro druhy kdysi obývající rozsáhlé plochy navazující nivy Dyje. Kde taková místa leží a co o nich dnes (ne)víme?

Mgr. Josef Černý (Gymnázium Dr. Karla Polesného ve Znojmě)
Změny ve vnímání Podyjí na základě textů cestovatelů v 19. století

(31. ledna)
Přednáška oblíbeného znojemského gymnaziálního profesora se zabývá analýzou tří textů o Podyjí z období dvacátých až sedmdesátých let 19. století. Bude ukázáno, jak se vztah lidí k Podyjí měnil od okouzlených průzkumníků přes "léčitele duše" až k turistickému konzumentství.

Program přednášek najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…