Znojmo: Přímětice oslaví 800 let, připojte se k oslavám

02.07.2020 16:29

Přímětice čekají oslavy! Uběhlo již 800 let od posvěcení místního kostela a od první písemné zmínky největší městské části Znojma. Oslavy se uskuteční v neděli 12. července v areálu přímětické fary. Návštěvníci se mohou těšit na historický exkurz i zábavu.

Znojmo: Přímětice oslaví 800 let, připojte se k oslavám
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Program, na který je zvána veřejnost, začne ve 14:00 hodin bohoslužbou v kostele sv. Markéty. U této příležitosti proběhne krátká přednáška Jiřího Kacetla z Jihomoravského muzea ve Znojmě o historii Přímětic.

Výběr místa oslav nebyl náhodný, jak dokládají slova historika Kacetla: „Přímětická římsko-katolická farnost patří mezi nejstarší na Znojemsku a historicky je pevně spjata s dějinami znojemského hradu a zejména dějinami premonstrátského kláštera v Louce. Tím, že u ní známe jejího zakladatele i poměrně přesně dobu jejího vzniku, je v celé zemi poměrně ojedinělá. Z pěti archivních listin z let 1220 až 1241 si můžeme sestavit poměrně detailní historický obraz. Ves Přímětice byla založena někdy v 2. polovině 12. století na pozemcích náležejících panovníkovi, tehdy moravskému knížeti z rodu Přemyslovců ve Znojmě.“ Celý text historika Jiřího Kacetla, který přibližuje bohatou minulost Přímětic, si můžete přečíst ZDE.

Oslava bude pokračovat společenskou zábavou s pohoštěním v areálu fary. Zahraje kapela Květinka, návštěvníci dostanou možnost si prohlédnout výstavu historických fotografií i krátké video mapujícího historii Přímětic. Vstup je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…