Znojmo: Průlomový rozsudek - losovačky brzdí finance

24.08.2013 20:06

Jako prozíravé se ukázalo být rozhodnutí Zájmového sdružení obcí Vodovody a kanalizace Znojemsko zrušit soutěž na zhotovitele prací na rekonstrukci úpravny vod ve Znojmě, která proběhla na poprvé formou losování. Před rokem a půl o tom vedení svazku přesvědčil jeho předseda a současně starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Poté se uskutečnilo otevřené výběrové řízení, jehož vítěz už akci realizuje.

Znojmo: Průlomový rozsudek - losovačky brzdí finance
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Financování staveb, jejichž dodavatel byl vybrán tímto způsobem, totiž v současné době pozastavil Státní fond životního prostředí na základě pokynu Ministerstva financí ČR. Stalo se tak v reakci na rozsudek Krajského soudu v Brně, který vyhověl žalobě stavební firmy, jež si stěžovala na průběh losování u konkrétní zakázky – obchvatu moravské obce Domaželice. V tomto případě bylo použito losovací zařízení Ve-Zak.

Bohužel se toto pozastavení týká také nejedné stavby na Znojemsku. Mimo jiných jde o dostavbu kanalizace obce Božice, jejímž investorem je právě svazek obcí. Celková hodnota investice činí dvaaosmdesát milionů korun, přičemž ještě zbývá profinancovat deset milionů.

„Věříme, že očekávané stanovisko ministerstva uvolní financování těch akcí, jejichž výběrová řízení proběhla bez kolizí, respektive s jiným losovacím zařízením. Tak tomu bylo i v případě akce Božice,“ konstatoval předseda ZSO Vodovody a kanalizace Znojemsko.

„Je pro nás satisfakcí, že jsme se nebáli zrušit původní výběrové řízení na rekonstrukci znojemské úpravny vody. Byť se losovalo ručně, ocitli bychom se nyní ve více než nepříjemné situaci,“ dodal Vlastimil Gabrhel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…