Znojmo: Rada schválila 11 ekonomických opatření na podporu Znojmáků

27.03.2020 7:35

V souvislosti s nárůstem výskytu nového typu koronaviru a přijímanými preventivními opatření ze strany vlády České republiky, které mají a budou mít dopad na životní úroveň občanů a ekonomiku města, přijímá znojemská radnice 11 ekonomických opatření pro Znojmo. Radní je schválili na svém dnešním mimořádném zasedání.

Znojmo: Rada schválila 11 ekonomických opatření na podporu Znojmáků
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Je nutné zavčas přijmout opatření, která zmírní tyto dopady a pomohou občanům Znojma překonat krizovou situaci. Vypracovali jsme proto plán 11 opatření na podporu občanů Znojma i podnikatelů v regionu, který rada dnes jednomyslně schválila. Aplikovat je začínáme okamžitě,“ říká starosta Jan Grois.

Jednotlivé body nyní rozpracují a spustí jednotlivé odbory a příspěvkové organizace města. O podrobnostech budeme informovat na speciálním webu www.opatreniznojmo.cz.

11 ekonomických opatření pro Znojmo

1. Odpuštění nájmu živnostníkům, malým a středním podnikatelům
Pro drobné živnostníky, malé a střední podnikatelé znamená restriktivní vládní opatření existenční problém. Město proto odpustí měsíční nájemné všem s výjimkou bankovních institucí, firem s mezinárodním přesahem a státních a krajských institucí, a to za měsíc duben 2020.

2. Odpuštění nájemného v městských bytech
Město vlastní cca 1 200 bytů. Lidé žijící v městských bytech jsou většinou lidé s nízkými příjmy, lidé pracující manuálně nebo domácnosti, které jsou často závislí pouze na jednom příjmu v rodině. Právě na ty dopadnou vládní nařízení a ekonomická recese nejvíce. Město proto odpustí všem nájemníkům v městských bytech měsíční nájemné.

Rada města s ohledem body 1 a 2 vyzývá k solidaritě a preventivním opatření také ostatní pronajímatele, ať už z veřejného, nebo soukromého sektoru například formou odpuštěním nebo odložením plateb.

3. Zálohové nákupy pro osoby v karanténě
V souvislosti s koronavirem se lidé dostávají do nucené karantény a město se o tyto lidi musí postarat, tj. zajistit jim základní potraviny. S ohledem na přísná karanténní opatření a s cílem ochrany zdraví našich pracovníků a dobrovolníků, kteří pomáhají lidem v karanténě, se zavede systém zálohových plateb. Nedojde tak ke kontaktu mezi osobou v karanténě a osobou dopravující potřebný nákup ani prostřednictvím předávaní hotovosti. Půjde o jasně definovaný balíček základních potravin s jasně stanovenou cenou.

4. Splátkové kalendáře a zálohové platby malým a středním dodavatelům ze znojemského okresu
S cílem udržet co možná největší zaměstnanost v regionu radnice zavede splátkové kalendáře a systém zálohových plateb malým a středním dodavatelům ze znojemského okresu. Konkrétní výše zálohové platby bude řešeno individuálně na základě typu zakázky a typu dodavatele.

5. Zkrácení doby splatnosti faktur vůči dodavatelům
S cílem podpořit cash-flow firem budou faktury vystavené městu Znojmu placeny neprodleně, v nejkratší možné době (10 dnů).

6. Koordinátor pro živnostníky a malé a střední podnikatele
Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo financí chystají řadu podpůrných opatření pro živnostníky a malé a střední podnikatele, ať už jde o plánované odpuštění důchodového pojištění pro OSVČ, o program MPSV„Antivirus“ či o tzv. Liberační balíček Ministerstva financí. Zorientovat se v těchto nových opatřeních má znojemským živnostníkům a firmám pomoci koordinátor určený městem Znojmem.

7. Navýšení finanční pomoci poskytovatelům sociálních služeb a dalším neziskovým organizacím
Sociální služby jsou naprosto nezbytnými pro překonání epidemie COVID-19. Město Znojmo je proto ochotno navýšit finanční prostředky do oblasti sociálních služeb a prostřednictvím individuálních dotací podpořit také další organizace, jako jsou Oblastní charita Znojmo, Dobrovolnické centrum ADRA Znojmo, Český červený kříž Znojmo a další.

8. Pokračování v investičním plánu na rok 2020
Město Znojmo je díky svým investičním aktivitám významným „investorem“ a „zaměstnavatelem“ v regionu. Díky odpovědnému hospodaření minulých let a přebytkovému rozpočtu roku 2019 může město i nadále pokračovat v investičním plánu na rok 2020.

9. Navýšení financí na preventivní kroky v boji proti koronaviru
V souvislosti s šířením nákazy novým typem koronaviru a s ohledem na fakt, že porazit tuto epidemii bude trvat déle, než se původně předpokládalo a bude nutné zajistit daleko více ochranných pomůcek pro občany, dezinfikovat školy a školky, autobusy MAD a mnoho dalšího, se navrhuje převést dalších 5 milionů korun na „preventivní kroky v boji proti koronaviru“. Rada města na boj s koronavirem vyčlenila dosud 5 milionů, celkově by se tak jednalo o 10 milionů korun.

10. Městská autobusová doprava zdarma (do odvolání)
Jednou z rizikových oblastí, co se možnosti šíření koronaviru týče, je městská autobusová doprava. Z důvodu prevence proti koronaviru a ochraně řidiče i cestujících jezdí městská autobusová doprava ve Znojmě od 16. 3. do odvolání zdarma. Předpokládaný termín do 31. 3. se navrhuje prodloužit do odvolání, resp. do konce krizových opatření. Prokazatelnou ztrátu dopravci bude hradit město.

11. Parkovné zdarma (do odvolání)
Parkování zdarma platí na placených parkovištích FCC Znojmo od 17. března. Navrhuje se nechat parkování zdarma do konce krizových patření.

Uvedených 11 prvotních opatření vyplývají z dokumentu Metodické náměty pro obce, jak v současné situaci řešit současné a budoucí ekonomické dopady virové epidemie, který zpracovalo město Znojmo ve spolupráci s odborníky působící na katedře Veřejné a sociální politiky Univerzity Karlovy.

Jedná se o rychlá opatření, která je potřeba udělat hned. Tato opatření se budou následně vyhodnocovat a přizpůsobovat aktuálnímu vývoji situace.

V delším časovém horizontu bude jistě potřeba přijmout i další opatření. Bude ale v první řadě záležet, jaká opatření v důsledku propadu ekonomiky přijme vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

18:09 Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě