Znojmo: Rekonstrukce mostu přes Dyji začne v září

02.07.2019 11:38

Most, který vede přes řeku Dyji a spojuje ulici Koželužskou s ulicí Mlýnskou, se letos dočká avizované rekonstrukce. Tříměsíční opravy začnou na začátku září a vzhledem k jejich rozsáhlosti se předpokládá, že po dobu prací bude most uzavřen pro veškerý provoz.

Znojmo: Rekonstrukce mostu přes Dyji začne v září
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Kvůli velkému zatížení most trpí částečnými statickými poruchami konstrukce, a proto jsme chtěli opravy provést již vloni. Bohužel se nepodařilo ve dvou výběrových řízeních vysoutěžit firmu,“ vysvětluje přesunutí oprav mostu místostarosta Jakub Malačka. V obou případech soutěže vítězná firma od realizace zakázky ustoupila. Další firmy v pořadí zakázku z kapacitních důvodů odmítly.

Do třetice bylo výběrové řízení úspěšné a rekonstrukci provede firma FIRESTA – Fišer rekonstrukce, stavby a.s., která podala nejvýhodnější cenovou nabídku. Ta nastoupí v září.

Most se dočká oprav základů pilířů i výměny čtyř dřevěných pilířů. Dále se opraví opěry a zděný pilíř, doplní se křídla mostu u obou opěr a obnoví se i ložiska mostu. Nutné je i vyrovnání nivelety nosné konstrukce, přičemž celá ocelová konstrukce bude očištěna a dostane nový ochranný nátěr, stejně tak jako mostovka. Počítá se i s výměnou poškozených prvků mostovky a doplnění zábradlí.

Město do rozsáhlé rekonstrukce investuje téměř 9,7 milionů korun. Do budoucna chce navíc vedení investovat i do dalšího vylepšení – do rozšíření stávající konstrukce mostu.

„Současná šířka mostu odpovídá jednomu jízdnímu pruhu, ale na mostě se potkávají pěší s kočárky či psy s auty nebo turistickým vláčkem, což je nebezpečné. Proto chceme nechat most rozšířit. Vzniknou tak chodníky pro chodce. Tyto plány jsou ve fázi vypracování studie,“ dodal Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…