Znojmo: Starosta Grois žádá vládu o zařazení obchvatu do zákona o liniových stavbách

18.09.2019 19:33

Vláda v měsíci září projedná novelu zákona č. 416/2009 Sb., tedy zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. V příloze zákona jsou taxativně vyjmenovány dopravní stavby, které jsou považovány za prioritní, a u kterých bude díky novele zákona probíhat proces povolování, umísťování a schvalování staveb rychleji.

Znojmo: Starosta Grois žádá vládu o zařazení obchvatu do zákona o liniových stavbách
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Starosta města Znojma Jan Grois se proto dopisem obrátil na předsedu vlády Andreje Babiše, vicepremiéra Jana Hamáčka a ministra dopravy Vladimíra Kremlíka s žádostí o zařazení výstavby silnice I/38 Znojmo – obchvat do přílohy tohoto zákona.

Starosta Jan Grois k tomu uvádí: "Schvalovací proces, který probíhá již 13 let, dosud nedospěl k pravomocnému rozhodnutí. Pokud by se obchvat Znojma dostal mezi prioritní stavby, znamenalo by to významné urychlení celé stavby,“ vysvětluje starosta Grois.

Město Znojmo je druhým největším městem Jihomoravského kraje, a přesto se stále ještě nedočkalo svého silničního dopravního obchvatu, který by odvedl tranzitní dopravu z jeho centra. Středem města prochází silnice I/38, která je nejen významnou spojnicí Jihomoravského kraje s Rakouskem, ale také frekventovanou mezinárodní trasou E59. Na tento vytížený silniční tah se ve Znojmě ještě připojuje další důležitá komunikace – silnice I/53. Vypjatá dopravní situace a s ní spojená vysoká koncentrace exhalací se v centru Znojma stále zhoršuje. Hlavní podíl na tom nese samozřejmě nákladní tranzitní doprava.

Popsaný problém však netíží jen Znojmo. „K tomuto kroku mě vedla také neutěšená situace v Kuchařovicích a Suchohrdlech, i pro dopravu a bezpečnost v těchto dvou obcích je vyřešení současného stavu naprosto klíčové,“ dodává starosta Grois. Právě vedení obcí Kuchařovice a Suchohrdly vyjádřila této aktivitě také velkou podporu.

"Věřím, že vrcholní představitelé státu mé prosbě vyhoví, neboť nechci, aby si naši občané mysleli, že v naší zemi existují občané několika kategorií. Jedni, pro které dokážeme stavby důležité infrastruktury urychlit, a druzí, kteří musí čekat celé roky. Znojemsko je okres s největším počtem obyvatel v rámci Jihomoravského kraje a zaslouží si kvalitní dopravní infrastrukturu," uzavírá starosta Grois.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…