Znojmo: Starosta pojede do městských částí. Kvůli rozpočtu

23.08.2019 10:40

Práce na přípravě rozpočtu pro rok 2020 jsou v plném proudu. Od července se do rozpočtu začínají zařazovat požadavky jednotlivých odborů a příspěvkových organizací.

Znojmo: Starosta pojede do městských částí. Kvůli rozpočtu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Zároveň čekáme na prognózu Ministerstva financí a České národní banky, podle které jsme schopni odhadnout příjmy na příští rok a na to navázat výdaje,“ vysvětluje postup tvorby rozpočtu starosta Jan Grois. Do toho, co se příští rok ve Znojmě, udělá, mají promlouvat i občané, a to nad rámec participativního rozpočtu Tvoříme Znojmo.

„V návaznosti na zájem občanů o projekt Tvoříme Znojmo chci v září opět navštívit všechny městské části Znojma. Cílem je s lidmi mluvit o tom, jak vlastně funguje tvorba rozpočtu, co pro ně město může, anebo naopak není schopno udělat. Někdy si totiž přejí třeba opravit silnici, která ale vůbec není v majetku města,“ doplňuje starosta Grois.

„Chtěl bych jim také představit největší investice města na příští rok, což je výstavba krytého bazénu u plovárny v Louce a rekonstrukce staré školy v areálu Louckého kláštera. Také s nimi chci probrat to, jak konkrétně můžeme zlepšit jejich životní podmínky v místě, kde žijí,“ doplňuje starosta.

Diskuse nad investicemi v městských částech Znojma jsou mimo rámec participativního rozpočtu Tvoříme Znojmo, který má svůj vlastní proces, do kterého jsou občané vtažení od návrhu projektu, přes hlasování až po realizaci. „Tyto diskuse se spíše týkají záměrů města, které jsme schopni třeba upravit podle přání občanů,“ vysvětluje Grois.

Do městských částí, a to nejen za jejich komisemi, ale i na setkání s občany, jezdí starosta Grois pravidelně od jara loňského roku, kdy se stal starostou.

„Znojmo není jen centrum, to je moje hlavní myšlenka. A jsem moc rád, že na základě toho, že komise v městských částí pracují a já sám jezdím i přímo na setkání s občany, tak začínáme daleko lépe fungovat ve vzájemné komunikaci a věci jsme schopní řešit rychleji a operativněji. Pokud to samozřejmě jde,“ dodává starosta Grois.

Od loňského roku tak ke komisím pro 10 městských částí přibyla také komise Znojmo – Louka v dolní části města. „Iniciátory vzniku komise byli sami obyvatelé, což je skvělé. Podobnou komisi bych si dokázal představit i v severní části města, kolem Kolonky, sídliště na Pražské. Pokud se najdou aktivní občané odsud, budeme jen rádi,“ vyzývá Grois.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…