Znojmo: Stavební práce v Jubilejním parku jsou u konce, na jaře budou vysazeny květiny a doplněn mobiliář

10.01.2021 17:02

V Jubilejním parku panoval v loňské roce čilý stavební ruch. Radnice tam v létě začala s pracemi na další etapě jeho památkové obnovy, díky které se obnovila střední část parku, tzv. rekreační trávník, a květnice. „S příchodem zimy skončily všechny stavební práce. Mobiliář doplníme na jaře a na jaro také počkáme s dosadbou květin,“ říká starosta Znojma Jan Grois.

Znojmo: Stavební práce v Jubilejním parku jsou u konce, na jaře budou vysazeny květiny a doplněn mobiliář
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Revitalizaci předcházela veřejná prezentace projektu, která se na jaře kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru musela přesunout do online prostředí. „S architektem Pavlem Šimkem jsme udělali online procházku po parku, v rámci které komentoval aktuální etapu památkové obnovy Jubilejního parku. Detaily jsme pak představili v rámci živého vysílání na Facebooku, kde jsme odpovídali i na různé dotazy veřejnosti. Dostali jsme tak cennou zpětnou vazbu, co si občané o projektu myslí, což pro nás bylo hodně důležité,“ připomíná místostarosta Jakub Malačka, který se veřejné prezentace účastnil.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14310 lidí

V rámci této etapy se revitalizovala střední část parku, tzv. rekreační trávník a květnice. Nové jsou cesty, které jsou zčásti mlatové, zčásti vydlážděné. Vybudoval se rovněž nový vstup do parku, aby senioři z blízkého pečovatelského domu neměli do parku tak daleko. Opravy se dočkaly také sluneční hodiny. Nové oplocení a branky vedoucí do parku se před zimou stihly jen zčásti, dodělávat se bude na jaře.

Městská zeleň vysadila v parku desítky stromů (javory na původní místo u vstupu, lípy podél plotu), vysadila také trvalky. Založení trávníku, jenž bude uměle zavlažován, a výsadba květin proběhne až letos na jaře. Na jaře se do parku ještě doplní nový, avšak vzhledem dobový mobiliář.

Stavební práce přišly město na 7 milionů korun. Nové závlahy, revitalizace zeleně, výsadba stromů, květin, trvalek a založení trávníků přijde na cca 1,8 milionů korun.

Jubilejní park byl vybudován v roce 1928 k desetiletému výročí vzniku samostatné československé republiky. Cílem jeho památkové obnovy je navrácení historické podoby parku, proto vychází z dobře dochované archivní dokumentace a původních podkladů významného provorepublikového architekta Josefa Kumpána. Autory památkové obnovy jsou architekti Martin Kovář a Pavel Šimek z ateliéru Florart. Jedna část parku, tzv. rozárium a botanickou zahradu, město zrevitalizovalo v roce 2018 u příležitosti oslav 100 let výroční vzniku republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…