Znojmo: Strážníci nejsou jen botičkáři. Jejich úkolem je prevence i kontrola mladistvých

19.08.2016 11:36

Strážník = botičkář. To je možná obraz strážníka, jak jej vnímá část lidí. Do pravdy to má ovšem hodně daleko. „Řešení špatně zaparkovaných vozidel je samozřejmě jedna z našich povinností a možná právě tímto způsobem si nás lidé zaškatulkují. Činnost městské policie je ale široká – od preventivních akcí, přes kontrolu mladistvých na alkohol či hazard až po součinnost se státní policií například v případě rizikových fotbalových nebo hokejových zápasů. Strážník musí během své služby řešit různorodé problémy,“ říká ředitel Městské policie Znojmo Ivan Budín.

Znojmo: Strážníci nejsou jen botičkáři. Jejich úkolem je prevence i kontrola mladistvých
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Dopravní přestupky sice tvoří většinu řešených přestupků, ve srovnání s jinými městskými a obecními policiemi je však podíl dopravních přestupků na celkovém počtu řešených přestupků výrazně nižší. Oblast dopravy je navíc jedna z nejvíce regulovaných oblastí, proto logicky vévodí i statistikám: přestupky jsou více viditelné, a tak i snadno postřehnutelné. V rámci znojemské městské policie se však opravdu jedná jen o jednu z mnoha činností.
„Běžně kontrolujeme objekty škol a školek, zda se v nich nepohybují nepovolané osoby. Zaměřujeme se na kontrolu mladistvých, zda nepijí alkohol nebo nehrají hazardní hry. Pohybujeme se v parcích a kolem dětských hřišť, kde se zdržují neukázněné děti a mládež. Nápomocni jsme v případě nejrůznějších kulturních akcí, které se ve Znojmě konají. V neposlední řadě nám znalost místního prostředí a lidí pomáhá k preventivním zásahům: jako například na začátku srpna, kdy strážníci odhalili řidičku auta bez řidičského průkazu. Třicetiletou ženu strážníci řešili před nedávnou dobou, kdy řídila pod vlivem návykové látky a navíc v situaci, když jí byl vysloven zákaz řízení. Celou věc jsme předali k dořešení Policii ČR,“ doplňuje Budín.

Výjimkou nejsou ani kontroly, zda mají psi obojek nebo náhubek, řešení rušení nočního klidu, kontrola bezdomovců nebo černých skládek. Další oblastí činnosti Městské policie je prevence. Preventisti pravidelně navštěvují mateřské i základní školy, učí děti, jak se správně chovat na přechodu pro chodce, kam patří odpadky nebo co dělat v případě, že narazí na injekční stříkačku například na pískovišti. O přednášky preventistů mají zájem i senioři z domovů pro seniory a pečovatelských domů, kde se probírají nejnovější finty podvodníků.

Přestože si strážníci ve své službě musí často vyslechnout různé nadávky či projevy naštvanosti a hrubosti, jejich důvěryhodnost u občanů stoupá. „O tom, že se Městská policie Znojmo stále více dostává do povědomí občanů jako instituce, která má zabezpečit veřejný pořádek a pomáhat jim při obtížích, by mohl dokládat počet přijatých oznámení a stížností na lince 156. Rok od roku telefonátů přibývá,“ dodává Budín. „Nedávno jsme přijali i poděkování od jedné obyvatelky Znojma za to, jak strážníci pomohli její sestře. Nesmírně si toho vážíme, neboť pomáhat lidem je naše hlavní práce. A jsme rádi, pokud to někdo ocení,“ dodává závěrem Budín.

S čím se ale Městská policie Znojmo potýká, je nedostatek strážníků. Do svých řad proto hledá nové posily. Na pozici strážníka obecní policie se mohou zájemci hlásit průběžně. Předpokládá se přijetí až šesti nových strážníků tak, aby byly naplněny stavy Městské policie. Více informací na www.znojmocity.cz pod odkazem na Městskou policii Znojmo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…