Znojmo: Střední část městského parku bude slavnostně otevřena 6. září

24.08.2013 6:30

6. září 2013 v 9.00 bude po 10 měsících slavnostně otevřena střední část městského parku ve Znojmě. „Znojmáci v parku najdou padesát jedna nových stromů, sto dvacet keřů, 2 530 okrasných trav, 280 trvalek a 800 cibulovin,“ vyjmenovává starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. „Mě osobně nejvíce těší, že počet vysázených stromů v novém parku převýšil počet původních stromů. Za pozitivní považuji i fakt, že v parku vznikla vedle hlavní aleje i vedlejší alej s tulipánovníky,“ dodává starosta.

Znojmo: Střední část městského parku bude slavnostně otevřena 6. září
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

K obnově parku přistoupila znojemská radnice především z bezpečnostních důvodů. Dendrologové již delší dobu radnici varovali před koncem životnosti stávajících alejí. Jejich varování se potvrdilo loni na podzim. Řada pokácených stromů měla nevratně narušenu dřevní hmotu a hrozilo jejich samovolné zhroucení. „Pracovníci z dřevařské fakulty Mendlovy univerzity ve své studii zabývající se naším parkem spočítali, že při pádu stromů byla pravděpodobnost zásahu osob procházejících parkem 1:7. Jsem rád, že k ničemu takovému nedošlo a náš park je zase bezpečný,“ říká starosta Gabrhel.

K nové podobě parku se hojně vyjadřovaly nejrůznější občanské spolky. „To proto, že znojemský městský park považují mnozí za rodinné stříbro,” myslí si starosta. Při obnově parku se radnice s architekty snažila respektovat jeho původní podobu. „Zároveň jsme museli vzít v potaz životní styl nastupující generace. Ta nevnímá parky jako výkladní skříň, na kterou by se měla chodit dívat. Mladí lidé považují park za místo, kde by se chtěli setkávat, odpočinout si, posedět na trávě a podobně, ” vysvětluje starosta.

S ohledem na výše uvedené trendy vytvořili autoři projektu v parku 2000 metrů čtverečních travnatých ploch, které jsou určeny k volnému pohybu osob. Pod trávníkem je zabudován automatický závlahový systém, který pomůže udržovat trávník v dobrém stavu.

„Trávník zpřístupníme veřejnosti po vinobraní. Vzhledem k tomu, že jsme ho vysazovali v polovině prázdnin, musí ještě pořádně zakořenit, aby posléze předpokládaný nápor zvládl a svou krásou zval k posezení nebo k pikniku,“ říká ředitel Městské zeleně Radoslav Habrdle.

V tuto chvíli v parku finišují poslední práce. Zbývá vysadit poslední trvalky a keře, nainstalovat veřejné osvětlení a ve spodní části parku, na ulici Pontassievská, opravit chodník. „Šestého září v 9.00 bude vše hotovo,“ slibuje starosta.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …