Znojmo: Svatý Martin letos přijede do města o dva dny dříve

03.11.2019 10:45

V sobotu 9. listopadu se v samotném centru Znojma bude žehnat víno, degustovat i zpívat. Očekává se příjezd svatého Martina na bílém koni. Slavnosti Svatomartinského a mladého vína nabídnou návštěvníkům jedinečnou možnost ochutnat první vzorky svěžích vín z letošní úrody znojemských vinařů.

Znojmo: Svatý Martin letos přijede do města o dva dny dříve
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

V kostele Nalezení sv. Kříže na Dolní České proběhne v 11:00 hodin slavnostní požehnání Svatomartinskému vínu ročníku 2019. Tento slavnostní akt bude stejně jako v loňském roce svěřen do rukou svatého Martina spolu se znojemským děkanem, Jindřichem Bartošem. Poté budou mít návštěvníci možnost v klášteře dominikánů ochutnat, jaká vína letošní úroda přinesla.

Formou pochůzkové degustace nabídnou vinaři ze znojemské podoblasti nejen mladá vína, ale i další vzorky z jejich produkce. Představí se vinařství Znovín Znojmo, Michal Kacetl, Martin Vajčner, Piálek & Jäger, Lahofer, Hanzel, Simenon, Vinné sklepy Lechovice, Víno Andrusiów, Josef Kořínek, Waldberg a Víno Andrusiów.

Nabídku doplní gastronomické pochoutky a vystoupí také cimbálové muzika Neoveská, která slavnostní atmosféru jen umocní. „Letošní úroda ukazuje, že mladá vína budou velmi aromatická. Stalo se tak díky konečné fázi dozrávání hroznů. Počasí vinařům přálo a díky střídání teplých dnů a chladných nocí dalo vína s vyšší aromatikou. Obecně mohu říci, že Svatomartinská vína budou mimo vyšší aromatiku svěží a ovocitá. Bílá vína s tóny broskví a tropického ovoce, růžová budou mít tóny po višních, drobném bobulovém ovoci, s jemnou smetanovou dochutí. Červená vína nás čekají šťavnatá, výrazně ovocitá po třešních a višních,“ představil František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Neměli byste si také nechat ujít průvod sv. Martina na bílém koni, který projde historickým centrem města ve dvou časech, a to v 16:00 a 18:00 hodin od kláštera dominikánů.

Slavnosti Svatomartinského a mladého vína pořádá město Znojmo a Znojemská Beseda za podpory Vinařského fondu České republiky. Vstup na akci je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…