Znojmo: Svatý Martin letos přijede do města o dva dny dříve

03.11.2019 10:45

V sobotu 9. listopadu se v samotném centru Znojma bude žehnat víno, degustovat i zpívat. Očekává se příjezd svatého Martina na bílém koni. Slavnosti Svatomartinského a mladého vína nabídnou návštěvníkům jedinečnou možnost ochutnat první vzorky svěžích vín z letošní úrody znojemských vinařů.

Znojmo: Svatý Martin letos přijede do města o dva dny dříve
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

V kostele Nalezení sv. Kříže na Dolní České proběhne v 11:00 hodin slavnostní požehnání Svatomartinskému vínu ročníku 2019. Tento slavnostní akt bude stejně jako v loňském roce svěřen do rukou svatého Martina spolu se znojemským děkanem, Jindřichem Bartošem. Poté budou mít návštěvníci možnost v klášteře dominikánů ochutnat, jaká vína letošní úroda přinesla.

Formou pochůzkové degustace nabídnou vinaři ze znojemské podoblasti nejen mladá vína, ale i další vzorky z jejich produkce. Představí se vinařství Znovín Znojmo, Michal Kacetl, Martin Vajčner, Piálek & Jäger, Lahofer, Hanzel, Simenon, Vinné sklepy Lechovice, Víno Andrusiów, Josef Kořínek, Waldberg a Víno Andrusiów.

Nabídku doplní gastronomické pochoutky a vystoupí také cimbálové muzika Neoveská, která slavnostní atmosféru jen umocní. „Letošní úroda ukazuje, že mladá vína budou velmi aromatická. Stalo se tak díky konečné fázi dozrávání hroznů. Počasí vinařům přálo a díky střídání teplých dnů a chladných nocí dalo vína s vyšší aromatikou. Obecně mohu říci, že Svatomartinská vína budou mimo vyšší aromatiku svěží a ovocitá. Bílá vína s tóny broskví a tropického ovoce, růžová budou mít tóny po višních, drobném bobulovém ovoci, s jemnou smetanovou dochutí. Červená vína nás čekají šťavnatá, výrazně ovocitá po třešních a višních,“ představil František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Neměli byste si také nechat ujít průvod sv. Martina na bílém koni, který projde historickým centrem města ve dvou časech, a to v 16:00 a 18:00 hodin od kláštera dominikánů.

Slavnosti Svatomartinského a mladého vína pořádá město Znojmo a Znojemská Beseda za podpory Vinařského fondu České republiky. Vstup na akci je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…