Znojmo: Tváří a propagátorem projektu Kolumbus #2 bude Neny

10.05.2018 16:03

Podpora vzdělávání talentovaných žáků, a to i ze sociálně slabých rodin na všech úrovních – to je ve zkratce hlavní cíl projektu Kolumbus #2, který vedení radnice dnes v detailech představilo novinářům.

Znojmo: Tváří a propagátorem projektu Kolumbus #2 bude Neny
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„V českém školství se nerovnost projevuje už od základních škol, a to se budeme snažit odbourat. Jít si za svým snem, za svým cílem, takovou šanci by měl totiž dostat každý. Proto přicházíme s projektem Kolumbus #2, díky kterému budeme podporovat vzdělávání na všech typech škol: od základní až po vysokou školu,“ vysvětluje důvody vzniku projektu Kolumbus #2 starosta Znojma Jan Grois.

„Považuji za velký vklad, že se škála podporovaných oblastí městem Znojmo ve vzdělávání rozrostla o další pilíř. První pilíř – školní psychologové – je specifikum Znojma (z vlastních peněz většinou podporují pouze krajská či statutární města), na školách je vnímán velmi pozitivně. Psycholog radí nejen dětem, ale i dospělým (učitelům, rodičům), v náročných situacích podá pomocnou ruku. Druhý pilíř – Kolumbus 1 neboli jazykové vzdělávání, též dotace na pořízení učebnic a pomůcek, pořádání zájezdů nebo zapojení zahraničního lektora do výuky, se velmi osvědčil,“ připomíná místostarosta Jan Blaha.

„Třetí pilíř byl obsažen v koaliční smlouvě, a to vytvoření stipendijního fondu pro talentované žáky a studenty. Proč je tak důležitý? Průmyslová revoluce 4.0 (automatizace, robotizace, 3D tisk) se neobejde bez vzdělaných lidí. Rád bych vyzval znojemské mecenáše, aby se též zapojili, zřídili vlastní nadace. Mohou se inspirovat dobou první republiky, kdy jen na reálném gymnáziu ve Znojmě bylo vedeno pět studijních nadací, které vyplácely peníze jak sociálně slabým, tak i nadaným studentům. Tyto aktivity se mohou někdy v budoucnu propojit a vyústit v založení Znojemského fondu vzdělání. Vždyť peníze na vzdělávání jsou k nezaplacení,“ dodává místostarosta Blaha.

Tváří a propagátorem projektu je Neny, rapper, zpěvák, textař a speaker, který stojí například za úspěšným projektem Najdi svou cestu, jenž se snaží pomoci dětem najít si svůj cíl, za kterým mají směřovat. „Sám vím, jak těžké je poprat se se životem. Když na sobě ale budete pracovat, vyplatí se to,“ říká Neny. Neny totiž prošel v životě těžkými životními zkouškami. Jeho otec měl problémy s alkoholem, a tak čas raději trávil venku na hřišti. Tvrdě dřel a vypracoval se až do juniorské reprezentace ve fotbale. V devatenácti letech si ale zlomil nohu a s kariérou profesionálního fotbalisty byl konec. Do toho mu umřel otec a potkala ho první nešťastná láska.

„Najednou jsem nevěděl, co se životem a kam dál směřovat, byl jsem na dně. Několik týdnů jsem žil dokonce prakticky na ulici. Pak jsem si ale řekl, že takto to dál nejde. A začal jsem se věnovat osobnímu rozvoji, od fotbalu jsem přešel k hudbě a dal si za cíl to, že se jí budu živit. A to se mi povedlo. Rád bych proto inspiroval i další děti a mládežníky k tomu, aby na sobě pracovali, i když jim třeba osud zrovna není nakloněný. Všechno totiž jde, když se chce,“ dodává Neny.

Podpora formou stipendií

Propagovat projekt Kolumbus #2 a vůbec podporovat myšlenku vzdělávání se, ať už v jakékoliv oblasti nebo oboru, bude Neny zejména prostřednictvím sociálních sítí (jednotícím prvkem bude hashtag #kolumbus2). V plánu jsou i besedy na školách. „Nenyho budou žáci a studenti poslouchat určitě více a raději než nás, zástupce města,“ říká s nadsázkou a úsměvem starosta Grois. „A o to jde – vzbudit v nich touhu být v něčem dobrý,“ doplňuje starosta Grois. Rozjet by se propagace měla s novým školním rokem.

Kolumbus #2 funguje ve dvou rovinách. Institucionální podpora je realizována formou dotačního programu, jehož oprávněnými žadateli jsou základní, střední a vysoké školy na území města Znojma (v případě základních škol budou finanční prostředky poskytovány formou účelově určeného provozního příspěvku). Projekty by měly směřovat do vytváření podmínek pro práci s nadanými žáky a studenty, podpory inovativních přístupů ke vzdělávání a v neposlední řadě také dalšímu vzdělávání pedagogických pracovníků.

Dotační program školám umožní požádat i o podporu žáků a studentů ze sociálně znevýhodněného prostředí, díky kterému budou moci vytvářet kvalitnější podmínky pro jejich vzdělávání. Základní školy mohou o příspěvek žádat bez ohledu na termín, ostatní školy od 1. června do 15. června 2018. V rozpočtu na rok 2018 je na toto alokována částka 2 miliony korun.

Individuální podpora (stipendijní program) je realizována formou poskytovaných stipendií ve výši 10 000 korun/rok a 5 000 korun/rok. K základním kritériím pro přiznání stipendia bude patřit umístění v krajských, národních a mezinárodních kolech soutěží. Žadatelé musejí rovněž mít trvalý pobyt ve Znojmě nebo jeho městských částech. V rozpočtu je na tento stipendijní program letos uvolněno 300 000 korun.

Kolumbus #2 navazuje jeden z pilířů projektu Kolumbus (Znojmo mluví anglicky), jenž podporuje jazykové vzdělávání a který město úspěšně realizuje od roku 2013.

Projekt Kolumbus vznikl v roce 2012 jako nástroj v boji proti nezaměstnanosti a pro posílení konkurenceschopnosti na trhu práce. Znojmo mluví anglicky (funguje od 2013) se stalo jednou z jeho nejúspěšnějších částí. Žáci, studenti i absolventi mají možnost získat podporu ve formě proplacení úspěšně složeného jazykového certifikátu, pokud splní podmínky projektu. Jednou z těch zásadních je mít trvalé bydliště ve Znojmě nebo jeho městských částech. Dosud město proplatilo více než 340 úspěšně složených jazykových certifikátů. Město jazykové vzdělávání podporuje i přímo na základních školách, které zřizuje. Dotuje například pořízení učebnic a pomůcek, pořádání zájezdů nebo zapojení zahraničního lektora do výuky. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…