Znojmo: V Příměticích vyroste nový lesopark

18.08.2021 14:15

Po více než dvou letech příprav se podařilo dojít k pozitivnímu závěru, lesopark bude. Vznikne na třech parcelách za přímětickým sídlištěm. Půda o rozloze 4,4 hektaru se zde změní na pozemek, který bude plný dřevin a keřů. Celý projekt bude stát necelých 900 000 korun. V jednání je podpora ze soukromého sektoru.

Znojmo: V Příměticích vyroste nový lesopark
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„S Městskými lesy Znojmo je vše připravené. V září bude zahájena realizace. V letošním roce proběhne úprava půdy a vysetí travní směsi. V příštím roce by byly vytyčeny cesty, oplocenky a proběhne samotná výsadba dřevin a keřů. Počítám tedy s tím, že se tímto lesoparkem budou Znojmáci procházet už v květnu příštího roku,“ neskrývá nadšení Jakub Malačka, starosta města Znojma.

„Pole nahradí stromy a keře. Dřevinná skladba lesoparku bude pestrá, dřevinám bude dominovat dub, bříza a javor. Z ovocných stromů to bude třešeň, jabloň, hrušně a moruše. V keřovém patru nebude chybět ani ptačí zob, šípek, kalina, jalovec a tis. Plánujeme vysadit stovky stromů. Než to všechno vyroste, určitě to několik let potrvá, těšit se z toho budou naše děti i vnoučata,“ uvedl ředitel Městských lesů Znojmo Zdeněk Trojan.

Lesopark ponese název Lesopark Přímětice a dává si za cíl kromě zvýšení biodiverzity krajiny i zvýšení kvality života místních obyvatel. „Když jsem před dvěma lety ohlašoval, že chceme v Příměticích udělat úplně nový lesopark, moc lidí mi nevěřilo, že to dokážeme. Po dvou letech začínáme chystat půdu a připravovat ji na výsadbu. Mám z toho skutečně velikou radost. Navíc toto považuji pouze za začátek, v budoucnu budu chtít lesopark určitě dále rozšiřovat,“ dodává Malačka.

Díky této oáze vznikne ve Znojmě další místo, kam si budou moct nejen obyvatelé sídliště, ale celého Znojma užívat klidu, stínu a volného času v přírodě. Všichni víme, že přítomnost zeleně ve městě má také celkově dobrý vliv na psychiku.

„Nebráním se možnosti naplánovat výsadbu společně s veřejností, ale vše záleží na koronavirových opatřeních. Uvítám i různé naučné stezky, nebo vzdělávací programy pro děti na tomto území, aby už od dětství chápaly, že zeleň se musí chránit,“ dodává Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…