Znojmo: Ve městě budou jezdit sdílené elektrokoloběžky. Budou mít vyhrazená stanoviště

09.09.2021 16:01

Ve Znojmě se rozšíří nabídka dopravy po městě. Už v průběhu tohoto týdne budou moci Znojmáci i turisté využít k dopravě sdílené elektrokoloběžky.

Znojmo: Ve městě budou jezdit sdílené elektrokoloběžky. Budou mít vyhrazená stanoviště
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Dlouhodobě se snažíme podporovat cyklistickou dopravu, do které zahrnujeme i koloběžky.

Anketa

Má být Hana Lipovská odvolána z Rady ČT?

5%
93%
hlasovalo: 12536 lidí
Službu bude provozovat soukromá společnost a já věřím, že se u nás ujme jako další způsob ekologické přepravy, který ulehčí silniční dopravě i životnímu prostředí,“ říká starosta města Znojma Jakub Malačka.
Obliba elektrokoloběžek stále roste. Důvodem je to, že jejich použití je na základě mobilní aplikace jednoduché, rychlé a poměrně levné. Na jedno plné nabití může ujet až 45 kilometrů. Ve Znojmě bude tuto službu provozovat společnost Yoyoway s.r.o. K dispozici bude 22 elektrických koloběžek, které firma v průběhu tohoto týdne rozmístí ve vybraných lokalitách. S koloběžkou pak bude možné jezdit ve vymezené zóně (viz mapa).  Podle zájmu by byl jejich počet v nadcházejícím roce rozšířen až na 70 kusů.

„E-koloběžky by měly doplnit ekologickou dopravu po městě. Nejdříve budeme zjišťovat zájem ze strany veřejnosti a také lokality, kde budou nejvíce využívány,“ popisuje místostarosta Lukáš David.

„Víme, že v mnoha českých městech se řeší situace, kdy uživatelé odstavují koloběžky na nevhodných místech. S firmou jsme proto domluvili to, že budou stanovena pevná místa, kde koloběžky bude muset jezdec odevzdat. Na jiných místech nebude možné jízdu ukončit a zákazníkovi budou dále strhávány peníze, dokud koloběžku neodstaví na vybrané místo,“ doplňuje postup Malačka. Toto opatření bude nastaveno po prvním měsíci zkušebního provozu na základě dat z GPS koloběžek.

I pro koloběžky platí pravidla silničního provozu

Jízda na koloběžce, stejně jako na kole, je určena k jízdě po vytyčených cyklostezkách či silnici a je potřeba dodržovat pravidla silničního provozu. Maximální rychlost koloběžky je 25 km/h, v městské památkové rezervaci se rychlost automaticky sníží na 15 km/h. Při vjezdu na ulici Obroková dojde k vypnutí motoru koloběžky, jelikož je zde průjezd zakázán. Pokud jezdec vjede mimo vymezenou zónu, koloběžka zastaví a nepůjde uzamknout. Koloběžky budou v provozu v závislosti na počasí.

Jak si zapůjčit koloběžku

Koloběžku si může zapůjčit osoba starší 18 let. Zájemce musí mít staženou mobilní aplikaci Bird, která je volně dostupná na App Store i Google Play. Přes ni se zaregistruje, najde koloběžku, oskenuje QR kód a pak už stačí se jen odrazit a jet. Registrace probíhá prostřednictvím e-mailové adresy, je potřeba vložit údaje z platební karty, díky které si uživatel nabije virtuální peněženku.

Cena za jízdu na sdílené koloběžce

Samotné odemknutí koloběžky je zdarma. Jedna minuta jízdy bude stát 5 Kč, přičemž minimální částka, kterou jezdec musí uhradit, bude 20 Kč (tedy 4 min. jízdy). Koloběžky bude možné rezervovat až 15 min. před jízdou. Rezervace je také zdarma. Platba za půjčení stroje je uživateli po ukončení jízdy automaticky stržena z virtuální peněženky v aplikaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…