Znojmo: Vlastníci kulturních památek mnohou žádat o dotaci na obnovu

10.09.2020 10:11

Vlastníci kulturních památek v Městské památkové rezervaci Znojmo mají opět možnost požádat o příspěvek na obnovu nemovité kulturní památky v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón (dále jen Program), který každoročně vyhlašuje Ministerstvo kultury. Čas je do poloviny října.

Znojmo: Vlastníci kulturních památek mnohou žádat o dotaci na obnovu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Program regenerace vyhlašuje Ministerstvo kultury již od roku 1992. Je určen na zvýšené náklady spojené se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí kulturní památky. Nelze ho využít na modernizaci ani technické zhodnocení. Ministerstvo kultury přispívá dle pravidel do 50 % ceny památkově uznatelných nákladů a město Znojmo poskytuje dotaci ze svého rozpočtu v minimální výši 10 % ceny památkově uznatelných nákladů. Zbylé náklady hradí sám žadatel.

Žádost je možné zaslat do 15. října 2020 na adresu Městský úřad Znojmo, odbor investic a technických služeb, Obroková 2/10, 669 22 Znojmo, a to na formuláři, který je umístěn na internetových stránkách ZDE, odbor investic a technických služeb, v záložce Tiskopisy. Případné dotazy zodpoví Darja Zárubová, tel. 515 216 301, email: darja.zarubova2@muznojmo.cz.

Jedná se o předběžnou žádost do anketního dotazníku, na jehož základě stanoví Ministerstvo kultury celkovou výši příspěvku pro Znojmo. Ta je pak rozdělena mezi konkrétní žadatele, kteří budou městem vyzváni k dalšímu doplnění dokumentace potřebné k získání příspěvku. Na poskytnutí příspěvku podáním žádosti nevzniká právní nárok. Nezbytnou přílohou žádosti je například závazné stanovisko orgánu státní památkové péče na zamýšlené práce a položkový rozpočet nákladů obnovy památkového charakteru.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37212 lidí

Dotaci letos využilo město i soukromé osoby

Příspěvek z Programu již využila řada vlastníků kulturních památek nacházejících se v městské památkové rezervaci Znojma. Letos město Znojmo získalo z Programu 1,6 milionů korun, které se přerozdělí mezi 6 vlastníků (loňské žadatele).

Mezi podporovanými projekty jsou čtyři měšťanské domy v MPR, jejichž vlastníky jsou fyzické osoby, a z Programu jim byla vyčleněna částka 820 000 korun. Jedná se o objekty v ulicích Velká Mikulášská 459/3, Malá Františkánská 122/2, Dolní Česká 310/2 a Horní náměstí 258/16. Pro jednu právnickou osobu byla vyčleněna na obnovu památky v ulici Přemyslovců 124/3 částka 390 000 korun.

Město těmto vlastníkům památek přispěje také, a to dotací ze svého rozpočtu v minimální výši 10 % ceny památkově uznatelných nákladů. Celková spoluúčast města činí 269 000 korun.

Samotné město Znojmo z Programu získá částku 390 000 korun na pokračování obnovy Domu umění, kde se letos pokračuje v opravách na budově na Masarykově náměstí. Konkrétně se restauruje sgrafitová výzdoba na čelní fasádě a v půli září se zahájí opravy kamenného portálu a ostění oken. Celkové náklady oprav činí téměř 520 000 korun (sgrafito 285 000 korun, portál a ostění 231 000 korun).

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…