Znojmo: Vzhůru na Cornštejn!

18.05.2019 19:23

V první polovině října loňského roku proběhl v prostorách sklepení zříceniny hradu Cornštejna záchranný archeologický výzkum, při kterém došlo k částečnému odtěžení mocné vrstvy stavební sutě, vzniklé destrukcí pater starého hradního paláce. Výzkum bude mimořádně veřejnosti představen v sobotu 1. června 2019 v rámci programu na zahájení návštěvnické sezóny Vzhůru na Cornštejn!

Znojmo: Vzhůru na Cornštejn!
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Hrad se nachází na skalnatém ostrohu, obtékaného ze tří stran řekou Dyjí. S výstavbou Cornštejna coby posílení obrany blízkého Bítova se započalo v první třetině 14. století Raimundem z Lichtenburka. V jihovýchodní části nádvoří byl postaven podsklepený palác (dnes označovaný jako starý). Horní patro sklepa tvořil původně jednolitý, valeně zaklenutý prostor. Spodní část cisterny na pitnou vodu byla situována mimo půdorys paláce a vytesána ve skále.

David Rožnovský, archeolog Jihomoravského muzea, přibližuje výzkum: „Během loňské etapy výzkumu se nám podařilo odkrýt přístupové, do pravého úhlu lomené schodiště, vedoucí do sklepní cisterny. První část je tesaná přímo do skalního podloží, kdežto druhá je zděná z velkých plochých kamenů. Obě části schodiště jsou od sebe odděleny prostornou podestou. Z nálezů vynikají zejména zlomky pozdně gotických kachlů s různými motivy. Jeden z motivů se podařilo identifikovat jako archanděla Michaela zabíjejícího draka.“

Výzkum bude mimořádně veřejnosti představen v sobotu 1. června 2019 v rámci programu na zahájení návštěvnické sezóny Vzhůru na Cornštejn!, kdy od 10:30 do 16:30 hodin mohou zájemci nahlédnout do zákulisí výzkumu přímo s archeologem muzea Davidem Rožnovským.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…