Znojmo: Za uzavírku Přímětické ulice žádá město kompenzaci

24.08.2019 12:54

V souvislosti s prodloužením uzavírky Přímětické, resp. Hlavní ulice, která byla zavřená kvůli vybudování největšího mostu obchvatu, žádá starosta Jan Grois jménem města po stavební firmě finanční kompenzaci. Místo původně avizovaného termínu dokončení na konci roku 2018 totiž uzavírka trvala až do dubna letošního roku.

Znojmo: Za uzavírku Přímětické ulice žádá město kompenzaci
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„V Příměticích žije téměř čtyři tisíce lidí, jedná se o nejlidnatější městskou část Znojma, odkud denně jezdí lidé do práce a do škol. Ti všichni museli nepohodlnou objížďku trpět o měsíce déle, než jsme původně všichni počítali. Nehledě na to, že třeba městu se tím zvýšily náklady na obsluhu městské autobusové dopravy,“ vysvětluje starosta Znojma Jan Grois.

Finanční kompenzaci řeší starosta a s firmou dlouhé měsíce. Proběhlo několik schůzek a k vyjednávání byli přizváni i právníci. „Někdy je prostě potřeba bouchnout do stolu a stát si za svým. Už se mi to několikrát vyplatilo. Stačí si vzpomenout právě na stavbu mostu na Přímětické. Při uzavírce silnice stavbaři ani Ředitelství silnic a dálnic nepočítali s tím, že by někudy měli chodit chodci. My jsme řekli, že to musíme vyřešit a vyřešili jsme to – vybudoval se speciální tunel pro chodce. Stejně tak jsme docílili toho, aby přes zimu stavbaři zprovoznili polní cestu kolem židovského hřbitova, kterým si řidiči aut mohli zkrátit cestu alespoň jedním směrem. Člověk se prostě musí umět ozvat,“ připomíná starosta.

A tak se stejně bil i v případě finanční kompenzace. „Na stole je nyní, po dlouhých měsících usilovné práce, návrh mimosoudního finanční vyrovnání s firmou, za což jsem moc rád. Získané peníze hodláme investovat právě v Příměticích, protože právě oni byli uzavírkou nejvíce dotčeni,“ dodává starosta Grois.

Aktuálně stavěná část obchvatu o délce cca 3,5 km od kasárenské po únanovskou křižovatku bude zprovozněna na podzim 2019. Nejčilejší stavební ruch probíhá nyní u napojení obchvatu na výpadovku na Prahu, kde platí aktuálně částečné dopravní omezení v podobě kyvadlové dopravy. Toto dopravní omezení tu zůstane až do předpokládaného termínu 20. října (ZDE).

Vybraná data ke stavbě obchvatu Znojma
(od kasárenské po únanovskou křižovatku):

  • délka: 3532 metrů
  • plocha vozovek: 63 700 m2
  • počet všech stavebních objektů: 48
  • počet mostních objektů: 5
  • Celková délka mostů: 274,7 metru
  • Počet mimoúrovňových křižovatek: 3
    (délka větví: 3126 metrů)

Informace o obchvatu Znojma
Stavba II. části obchvatu je součástí souboru tří staveb severního silničního obchvatu města Znojma. S jejím budováním se začalo v lednu 2017 a hotovo má být na podzim 2019. Spolu s rozestavěnou I. částí a připravovanou III. částí bude aktuálně stavěná část tvořit ucelený obchvat města. Dokončený celý obchvat bude sloužit především k odklonu tranzitní dopravy mimo město Znojmo, což bude mít vliv na bezpečnost silničního provozu a zlepšení životního prostředí v celém městě. Vybudováním obchvatu dojde také ke zvýšení plynulosti dopravy a tím i k úspoře nákladů a snížení emisí. Investorem obchvatu je Ředitelství silnic a dálnic. Jak je celý obchvat Znojma naplánován, uvidíte ve videu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…