Znojmo: Zastupitelé schválili rozpočet. Prioritu dostaly investice, školství, sociální služby a příměstské části

11.12.2017 18:17

Na svém dnešním zasedání schválili zastupitelé rozpočet Znojma na rok 2018. V příštím roce bude město Znojmo hospodařit s celkovými příjmy ve výši 769 milionů a výdaji ve výši 883 milionů. Rozdíl mezi příjmy a výdaji bude kryt přebytky rozpočtu z let 2016 a 2017. Prioritu v rozpočtu na příští rok jsou investice, školství, sociální služby a příměstské části.

Znojmo: Zastupitelé schválili rozpočet. Prioritu dostaly investice, školství, sociální služby a příměstské části
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Oproti roku 2017 dochází ke zvýšení investičních výdajů o 51 milionů, celkem město proinvestuje 143 milionů. Mezi hlavní investice můžeme počítat rekonstrukci budovy staré školy v areálu Louckého kláštera, kterou chce město v následujících třech letech opravit pomocí evropských dotací. Na předfinancování je proto pro rok 2018 uvolněna částka 10 milionů korun. Zda bude projekt úspěšný, bude jasné v polovině příštího roku. Vzniknout by zde mělo Centrum obnovy společného kulturního dědictví se sálem s kapacitou cca 200 lidí. Počítá se také s další etapou výměny oken v Louckém klášteře, Národní kulturní památce Znojma. Na ni město vyčlenilo téměř 5 milionů korun.

Přes 20 milionů poputuje do rekonstrukce komunikací ve městě. Počítá se s opravami ulic Bala a Na Vyhlídce (8,5 milionů), ulice Otakara Březiny (3,5 milionů) a ulice Pražská v části vedoucí ke stanici záchranky a budoucí stanice hasičů (4,6 milionů). Asi 3,8 milionů korun by měla stát oprava mostu přes řeku Dyji u přehrady.

To ale z investic není vše

Devět milionů korun se z letošního roku přesouvá na rok příští u budování nových inženýrských sítí v areálu pivovaru, neboť se z důvodu práce archeologů nestihly inženýrské sítě letos vybudovat. V souvislosti s 90. výročím od založení Jubilejního parku u dnešní Jarošovy ulice se plánuje v roce 2018 první etapa jeho revitalizace. Investovat se tu má 5 milionů korun, další 1,3 milionů za zvelebení Jubilejního parku bude mít ve svém rozpočtu přímo Městská zeleň Znojmo. V rozpočtu je počítáno i s další splátkou nákupu sportovní haly na Dvořákově ulici.

Další důležitou částí rozpočtu je příprava nových parkovacích míst: počítá se s dokončením parkoviště na ulici Příční za 3 miliony korun a s odkupem pozemku od Českých drah u nádraží, kde by mělo vzniknout nové záchytné parkoviště (zde se alokuje částka 3 miliony korun).

Zkrátka nepřijdou ani příměstské části. Na spolufinancování opravu průtah v Příměticích město přispěje 7 miliony (komunikace je ve vlastnictví Jihomoravského kraje a opravu tak bude provádět Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje). Se stejným principem spolufinancování se počítá i v případě opravy průtahu Oblekovic, na ten si město vyhradilo částku 10 milionů korun. V Oblekovicích se navíc v příštím roce budou rekonstruovat silnice a veřejné osvětlení s celkovým nákladem 10,8 milionů korun.

Velmi významného navýšení se dostalo kapitole školství, kde je rekordní částka 118 milionů korun. Oproti roku 2017 se jedná o navýšení o 52 milionů. Nejvýznamnější položkou je předfinancování žádostí do IROP, kterou podává ZŠ náměstí Republiky. Jedná se o investici ve výši 40 milionů korun do rekonstrukce vybraných odborných učeben a do vybudování nových tříd formou nástavby v budově školy. V této kapitole zůstává také podpora kultury a sportu ve městě.

Významná část výdajů jde i na sociální služby, oproti minulému roku se zvýší o téměř 20 milionů korun. Dochází také k navýšení provozních výdajů u příspěvkových organizací města, a to v důsledku navyšování platů zaměstnanců z titulu nařízení vlády, kdy se např. v oblasti kultury a sociálních služeb letos zvyšovaly platy hned dvakrát.

Město Znojmo dále pokračuje v trendu zdravého hospodaření a daří se mu snižovat závazky plynoucí z hospodaření předchozích vedení. V roce 2018 je plánováno na úhradu dluhů částka 34 milionů korun. O tom, že město hospodaří dobře, svědčí i skutečnost, že po období, kdy město bylo nuceno privatizovat část bytového fondu, začíná nakupovat majetek; příkladem budiž zmíněný nákup sportovní haly na Dvořákově ulici či nákup pozemků pro záchytné parkoviště u nádraží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Přijďte si zacvičit do nových venkovních posiloven

13:33 Liberec: Přijďte si zacvičit do nových venkovních posiloven

Odbor ekologie a veřejného prostoru zrealizoval pro občany města Liberce dvě nové venkovní posilovny…