Znojmo si připomnělo události 17. listopadu poprvé za účasti studentů

18.11.2018 14:48

Události 17. listopadu roku 1989 i roku 1939 a Mezinárodní den studenstva si u památníku v Horním parku připomněli představitelé města Znojma, různých spolků a sdružení i studenti. Na pietním aktu zněly písně spjaté s listopadem 1989, zapalovaly se svíčky, zazněly hned tři proslovy a zpívala se hymna.

Znojmo si připomnělo události 17. listopadu poprvé za účasti studentů
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

První slavnostní projev pronesl starosta města Jan Grois. „Naše generace má to štěstí, že žije v době, ve které náš osud leží v našich rukou. Kdysi jsme nemohli svobodně nic, dnes můžeme vše – což s sebou přináší ale také velkou odpovědnost. Jsem proto velmi rád, že tu dnes nejsme sami. Ale že je tu s námi i nastupující generace, která by neměla zapomínat na to, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí,“ vyzdvihl starosta aktivní zapojení zástupců vznikajícího studentského parlamentu ve Znojmě.

„Pokud bych si měl něco přát, pak je to to, aby příští rok, až budeme slavit 30 let od sametové revoluce, naše řady doplnili další mladí lidé, studenti a žáci. Abychom se totiž z historie uměli poučit, musíme ji nejdříve znát. A naši úlohou je naše zkušenosti a znalosti předávat dál,“ dodal starosta Grois.

Po starostovi se slova chopil místostarosta Jakub Malačka, který však, jak sám podotkl, nemluvil z pozice své funkce, ale spíše jako člověk, který sametovou revoluci zažil takříkajíc v plenkách. „Období komunismu, období nesvobody, strachu, pronásledování a neustálého kontrolování všeho a všech znám, díky bohu, jen z vyprávění. Své dětství, mládí, studentská léta i svůj dospělý život můžu žít v době svobodné a demokratické. V době, která nám umožňuje beztrestně vyjadřovat své názory, studovat, pracovat nebo cestovat,“ uvedl Malačka. „Je ale důležité si uvědomit, že samozřejmé v životě není nic. Mladí lidé, žáci a studenti, by se měli zajímat o to, co se kolem nich děje. A měli by přispívat k rozvoji svého regionu, své země. Já jsem tak činil odjakživa a rád bych k tomu vedl i další generace,“ dodal Malačka.

Letos se vzpomínkové akce u příležitosti událostí 17. listopadu aktivně účastnili i studenti. Jménem jich promluvil Bruno Tavaly. „Český národ včetně studentů povstal a svrhnul komunistický totalitní režim. A díky tomu máme dnes svobodu slova, tisku, můžeme studovat i v zahraničí, cestovat po celém světě, a vůbec, plnit si svoje cíle a sny. Moc si všech, co se účastnili demonstrací, vážíme a děkujeme za to, že máme tolik možností, jak se ve svém životě prosadit a uplatnit,“ řekl Bruno Tavaly.

Po proslovech se přešlo k položení květin k pamětní desce. Na závěr pietního aktu zazněla v podání mladé znojemské zpěvačky Barbory Štanclové česká státní hymna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…