Adam (KSČM): Kde je člověk v tísni?

02.05.2014 16:22

Vojtěch Adam, poslanec PS PČR za KSČM, k aktuálnímu politickému vývoji z hlediska lidských práv.

Adam (KSČM): Kde je člověk v tísni?
Foto: archiv VA
Popisek: Poslanec a starosta Ivančic MUDr. Vojtěch Adam (KSČM)

Zatímco na Ukrajině známá česká humanitární organizace při České televizi zachraňovala desítky zraněných demonstrantů, kteří se rozhodli o své vůli bojovat s legálním, demokraticky zvoleným režimem a svrhnout legálně zvoleného prezidenta, v Egyptě bylo v minulých dnech soudem režimu vojenské chunty odsouzeno k smrti přes tisíc lidí a Člověk v tísni mlčí jako zařezaný. Současný egyptský režim se však na rozdíl od ukrajinského prezidenta Janukovyče nedostal k moci skrze demokratické volby, nýbrž naopak proti výsledku demokratických voleb násilným ozbrojeným převratem.

Tato vojenská chunta, i když má zřejmě silnou podporu části místních obyvatel, nyní ovládá veškeré represivní i justiční orgány státu. Ve dvou po sobě jdoucích masových procesech odsoudil egyptský soudce Saeed Youssef nejdříve 528 a nyní 683 osob k trestu smrti. Jde o demonstranty, kteří se účastnili rozsáhlých protestů proti vládě egyptské armády, která provedla státní převrat, po demokratickém referendu a volbách, v červenci 2013.

Amnesty International na svých oficiálních webových stránkách udělené tresty komentuje slovy: „Toto nemá co dělat se spravedlností. Je to naprostá ukrutnost, nelidský a ponižující trest, který může být chápán jako pokus o likvidaci politické opozice.“

Soudní proces takového rozsahu s tímto výsledkem nemá v demokratických režimech žádný precedent. Odsoudit takové množství lidí na smrt nestihly ani hlavní a následující Norimberské procesy…

A jak soud probíhal?

Významné lidsko-právní světové nevládní organizace se shodují na tom, že (údajní) demonstranti byli obviněni z podněcování násilí a ze smrti jednoho policisty a za tyto přečiny byli odsouzeni k trestu smrti. Mnozí byli údajně souzeni v nepřítomnosti, bez možnosti hájit se a především byli odsouzeni, aniž by byla žaloba podložena výpovědí svědků či na základě jiných důkazů. Naopak prý byli jejich vlastní svědci, pokud vůbec byli připuštěni, soudem ignorováni.

V první vlně bylo u odvolacího soudu potvrzeno z 528 rozsudků smrti 37 a zbylých 491 odsouzených bylo posláno za mříže na doživotí. U druhého procesu lze předpokládat podobný výsledek.

Bylo tak jednoznačně a brutálně porušeno mezinárodní i domácí egyptské právo.

A kde je člověk v tísni? Podle naší humanitární organizace stejného jména rozhodně ne v Egyptě. Za to na Ukrajině, na Kubě, v Rusku, v Lybii, tam jsou lidská práva v samém ohni pekelném!

Možná není v Egyptě „člověk v tísni“ také proto, že vojenský režim v Egyptě je zkrátka „košér“. Vždyť jak jinak by ho mohl podporovat ten nejdemokratičtější stát na světě USA, samozřejmě čistě nezištně, částkou přes půl miliardy dolarů na zbrojní výdaje a deseti bitevními vrtulníky Apache, které mu návdavkem nyní zaslal nositel Nobelovy ceny za mír, Barack Obama…?

Ať tak nebo tak, od pana Zaorálka bylo velmi, velmi ošklivé, když podepsal s Čínskou lidovou republikou memorandum o uznání územní celistvosti této velké země. Protože Tibet je svatý, zatímco egyptští občané mohou být odsuzováni v masových monstrprocesech k smrti po tisících. Taková jsou tedy zřejmě „lidská práva“, která máme v ČR zastávat.

Ptám se tedy veřejně naší největší a nejzásadovější humanitární organizace bránící lidská práva: Kde je Člověk v tísni?! Bude protestovat proti v současné chvíli asi největšímu porušení lidských práv na světě v Egyptě? Přidá se k ostatním mezinárodním humanitárním organizacím? Budou držet spříznění politici hladovku na Václavském náměstí? Vztahují se lidská práva na všechny nebo je to jen mocný nástroj v rukou pokryteckých politiků?

Vojtěch Adam, poslanec PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…