Ančincová (Piráti): Kraj zajistí údržbu zvláště chráněných území

10.07.2022 16:52 | Tisková zpráva

Uzavření smluv s dodavateli, kteří se letos postarají o údržbu zvláště chráněných území ve Zlínském kraji, schválili krajští radní. Kraj jim za tuto údržbu vyplatí celkem 863 220 korun.

Ančincová (Piráti): Kraj zajistí údržbu zvláště chráněných území
Foto: pirati.cz
Popisek: Hana Ančincová

„Zajistí pro nás především šetrné posečení travního porostu na celkem 32 lučních plochách, které se nacházejí na území přírodních památek a přírodních rezervací ve Zlínském kraji, a následné odstranění posečené trávy nebo sena mimo posečené plochy. Případně se postarají také o kácení a následnou likvidaci náletových dřevin," uvedla statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová, zodpovědná za oblast životního prostředí.

Výše vypláceného finančního příspěvku je ovlivněna pracností údržby (velikostí udržované plochy, použitou technologií při likvidaci trávy nebo sena, množstvím a velikostí likvidovaných dřevin, členitostí terénu apod.) a odvíjí se od ceníku Ministerstva životního prostředí.

Vyhlašování přírodních památek a přírodních rezervací mají ve své kompetenci kraje, a to na základě zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Stejný zákon pak krajům stanovuje povinnost o tato území nacházející se mimo území chráněných krajinných oblastí pečovat. K tomu mohou uzavírat písemné dohody s vlastníky či nájemci pozemků provádějícími tuto údržbu a poskytnout jim finanční příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…