Babiš (ANO): Bečva? Další bublina splaskla

31.03.2022 22:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke konečnému vyřešení kauzy Bečva.

Babiš (ANO): Bečva? Další bublina splaskla
Foto: Repro: Facebook
Popisek: Andrej Babiš představuje českým občanům opatření, která zavedla vláda v Polsku

Bečva? Nepřekvapuje mě to. Indicie, že je to Energoaqua, jsme všichni měli hned po havárii v září 2020. Místní si vždycky řeknou pravdu a v Čechách se všechno vykecá.

Počkáme si na soud. A pak mě bude zajímat reakce Petra Gazdíka, Markéty Pekarové Adamové a dalších.

Omluví se za to, že tuhle katastrofu zneužili v předvolební kampani? Že ublížili mnoha lidem, když lhali a manipulovali? Koho by zajímala pravda, čtěte.

Rok 2020. 20. 9. vytekla do Bečvy neznámá látka. Protekla téměř 40 kilometry mezi Valašským Meziříčím až po Přerov. Rybáři odváží do kafilerie přes 40 tun ryb. Nastupují hasiči, inspekce životního prostředí a policie. Odebírají vzorky.

21. 9. Skupina složená z vodoprávního úřadu, Povodí Moravy a inspekce životního prostředí začíná kontrolovat 21 podniků. Vylučuje většinu z nich jako původce havárie, včetně společnosti DEZA, toto následující den sděluje i na dotaz novinářům.

23. 9. Laboratoř hasičů potvrzuje kyanidy, informace jde do médií. Až do této chvíle vše probíhá standardně, odborníci se snaží zastavit šíření otravy a najít její zdroj. Nikdo z novinářů se na Ministerstvo životního prostředí neobrací.

23.9. Deník Referendum vydává článek se závěrem, že jediným možným zdrojem otravy daného typu je DEZA.

24. 9. se všechno mění. Tehdejší opozice rozjíždí kampaň na sítích a v médiích. Gazdík, Kalousek, Blaha, Pekarová Adamová, Seitlová, Vondra a další se předhání, kdo si je víc jistý, že viník je DEZA. Blíží se totiž krajské volby.

25. 9. Případ přebírá policie a zahajuje vyšetřování v trestním řízení, za 5 dní odebraly úřady 98 vzorků. K havárii se na Twitteru vyjadřuje ministr Richard Brabec. Politici i novináři následně jeho výrok několikrát překrucují.

26. 9. Policie na Twitteru oznamuje, že výusť, ze které unikl kyanid do Bečvy, leží v katastru obce Juřinka, čili jinde, než kde ji má DEZA.

29. 9. Petr Gazdík se za nařčení společnosti DEZA z otravy na Bečvě veřejně omlouvá. Deník Referendum vydává článek, kde za pravděpodobného viníka označuje DEZU. V následujících měsících ale přichází s několika „investigativními“ verzemi, co se stalo. 

30. 9. Starosta Valašského Meziříčí sděluje Seznam Zprávám, že ve výusti společnosti Energoaqua byly potvrzeny kyanidy na základě vzorků Vodovodů a kanalizací Vsetín. Jednatel Energoaqua Oldřich Havelka tentýž den potvrzuje zásah policie.

27. 10. Do Bečvy uniká z areálu Energoaqua další znečišťující látka – nikl. O 3 dny později píše Deník Referendum, že za havárií je určitě DEZA a postup všech úřadů včetně Povodí Moravy a policie je komplot organizovaný Agrofertem a Babišem.

24. 11. Další znečištění, tentokrát dusitany, uniká z areálu Energoaqua z Bečvy. O týden později píše Deník Referendum, že za původní havárií nestojí kyanidy, ale fenoly, protože DEZA měla ten den únik fenolů z kaustifikační jednotky. 

25. 11. Markéta Pekarová Adamová točí video před chemičkou DEZA z holdingu Agrofert. „Ekologická katastrofa na řece Bečvě.“

27.11. Deník Referendum vydává článek „Jak DEZA spáchala „útok“ sama na sebe aneb znovu o její důvěryhodnosti“.

2. 12. Do Bečvy uniká z areálu Energoaqua znovu neznámá látka, později se potvrdí nadlimitní fosfor. O den později páchá správce čistírny odpadních vod firmy Energoaqua sebevraždu za nejasných okolností. Deník Referendum naznačuje, že za smrt může Agrofert a hnutí ANO.

Rok 2021. 21. 1. říká soudní znalec Jiří Klicpera, že zná viníka. Den nato opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 oznamují, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise. STAN chce, aby postup policie prošetřil GIBS.

1. 2. Soudní znalec Jiří Klicpera v pořadu Reportéři ČT říká, že otravu Bečvy nezavinila DEZA. O měsíc později Deník Referendum publikuje „nové zjištění“, že DEZA je viník, protože je napojena na neznámou výpusť u Lhotky nad Bečvou.

21. 4. Sněmovna poprvé ve své historii odsouhlasila vznik vyšetřovací komise k živému spisu, kde zároveň probíhá vyšetřování orgány činnými v trestním řízení! Lidový soud nadlidí zasedá. Gazdík, Pekarová Adamová, Blaha, Jurečka.

3. 5. Soudní znalec dokončuje znalecký posudek a předává ho policii. Ta obviňuje jednu právnickou a jednu fyzickou osobu. Dle zpráv z médií jde o firmu Energoaqua a jejího jednatele Oldřicha Havelku.

10. 8. Jakub Hruška, aktivní politik za TOP 09, zároveň spoluautor volebního programu koalice SPOLU, zveřejňuje pokus se solí na Bečvě, který má vyvracet závěr soudního znalce Klicpery, ten Hruškův pokus označuje za chybný a zcela neodborný.

20. 9. Sněmovní vyšetřovací komise publikuje závěrečnou zprávu. Zcela zmanipulovanou, vylhanou a s jediným cílem. Zdiskreditovat zasahující složky, hlavně inspekci životního prostředí. Zprávu odsuzuje ministr Richard Brabec.

21. 10. Krajští žalobci potvrdili, že stíhání firmy Energoaqua a jejího jednatele Oldřicha Havelky je vedeno důvodně, i když se obvinění snaží trestní stíhání zastavit a opírají se mimo jiné i o neodborný pokus Hrušky.

Rok 2022. 29. 3. podává státní zástupce Jiří Sachr obžalobu na firmu Energoaqua a jejího jednatele Oldřicha Havelku, kterému hrozí až 5 let vězení.

Takže další vymyšlená bublina splaskla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…