Babiš (ANO): Likvidace průmyslu, likvidace potravinářského průmyslu, to je vaše dílo

13.12.2023 16:03

Projev na 86. schůzi Poslanecké sněmovny ČR 13. prosince 2024 ke slovu oligopol.

Babiš (ANO): Likvidace průmyslu, likvidace potravinářského průmyslu, to je vaše dílo
Foto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš položil květiny před pamětní desku na pražské Národní třídě

Dobré ráno. Vážení spoluobčané, dámy a pánové, dnes když jsem cvičil ráno, tak jsem se díval na televizi a viděl jsem živé vystoupení pana ministra Výborného. Já chápu, že on zemědělství ani potravinářství nerozumí, ale já bych chtěl navrhnout bod, aby pan ministr a všichni, kteří mluví o oligopolu a o Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, aby absolvovali rychlokurz na Vysoké škole ekonomické nebo aby si aspoň otevřeli wikipedii. Tak já jsem si ji otevřel, dovzdělal jsem se. Protože je jasné, že pětikoalice a ten marketing, který oni mají, to zadání, a to je dneska zase ten rating a ty nezávislé úřady, tak já bych tady přečetl, co je to oligopol. Oligopol je taková struktura trhu na straně nabídky, kdy v oboru existuje jen velmi málo výrobních firem, respektive těchto pár subjektů dohromady zabírá většinový podíl nabídky. V takové situaci může explicitně docházet k utajeným jednáním, koluzím, na společné cenové politice a udávání směru vývoje celého odvětví. Původ slova oligopol: oligopol vychází z řeckého slova oligos znamenající málo, množství firem v této struktuře, a koluze vychází z anglického slova colusion, to znamená tajná dohoda. V češtině se ještě používá pod významem nekalá soutěž a maření vyšetřování. Chování firem oligopolu je ovlivněno vzájemnou závislostí a tak dále.

Takže proto navrhuji ten bod, aby pan ministr tohle slovo nepoužíval, protože možná pan ministr neví, že v České republice máme 35 000 zemědělců, 9000 výrobců potravinářských firem a 9 velkých řetězců, které ovládají 90 % maloobchodu. No a samozřejmě pan ministr nezapomněl vzpomenout Agrofert a tu zlou Madetu. Takže pane ministře, prosím vás, to, co se děje v naší zemi, je jenom to, co jste tady způsobili vysokými cenami energií. A pan ministr ještě mluvil o těch malých firmách. No tak jedno uzenářství už nám zkrachovalo na Moravě, pane ministře, a budou další krachovat, protože vy jste příčinou toho, že tyhle firmy kolabují, i ta sklárna a další. A pan premiér říkal - nenecháme nikoho padnout. No vy jste ničili to zemědělství a potravinářství od revoluce, proto tady cizinci můžou kupovat půdu, proto tady většina potravinářských firem zkrachovala, a proto říkám, když už mluvíte o tom Agrofertu, tak navštivte ty firmy, ony vám to ukážou. Nejen přijít jenom se ... Jděte do těch firem, jděte do té Madety, ať vám to ukážou. Česká republika už dávno není potravinově soběstačná. Není dávno, už dnes se dováží 60 % vepřového masa. Všechno jste tady od revoluce zničili a i to málo z těch potravinářských investorů, kteří tady jsou, tak i ti vám vadí.

Takže, pane ministře, dovzdělat se, naučit se, co je to oligopol, naučit se, jakou má kompetenci Úřad pro hospodářskou soutěž, který teď napadáte. No proč? Protože zrušil Bartošovi tu soutěž netransparentní, no a ten z toho udělal JŘBU. Normálně obcházíte zákony a normálně nezávislé úřady vy pomlouváte - ERU a já jsem o tom včera tady mluvil, nebudu dlouho mluvit.

Takže ten návrh toho bodu - doporučuji, aby pan ministr Výborný a všichni, kteří používají slovo oligopol, absolvovali rychlokurz, nebo si přečetli aspoň Wikipedii, protože bohužel nevědí, o čem mluví. Všechno, co se děje v naší zemi, likvidace průmyslu, likvidace potravinářského průmyslu, to je vaše zásluha, je to vaše dílo. A teď na ně hodíte ještě další miliardy, protože přenesete na ně poplatky za obnovitelné zdroje, za ten váš šestisetmiliardový tunel v "made in ODS" v roce 2010. Děkuji. (Potlesk levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…