Bajer (Soukromníci): Vláda nemůže plošně omezit volební právo osob v karanténě

28.07.2020 17:34

Komentář na facebookovém profilu k právním aspektům omezení volebního práva kvůli karanténě

Bajer (Soukromníci): Vláda nemůže plošně omezit volební právo osob v karanténě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

Právní experti, které oslovila Strana soukromníků ČR, se shodují v tom, že vláda nemůže plošně omezit právo volit osobám v karanténě. Reagovali tak na nedávné prohlášení ministra vnitra Jana Hamáčka, podle něhož by mohli být z říjnových voleb vyloučeni právě lidé nacházející v podezření z nakažení Covidem 19. Ministr Hamáček sice v nedělní Partii na Primě své prohlášení zmírnil, ale stále variantu neumožnit základní ústavní právo lidem v izolaci připouští (ZDE).

Strana soukromníků ČR si nechává postupně vypracovat právní názory a případné kroky, jak naopak lidem v izolaci volební právo zajistit. "Z důvodu karantény je legitimní omezit výkon volebního práva. Nesmí se toho však využít plošně. Tedy musí jít o karanténu nařízenou konkrétním osobám, které jsou nemocné nebo je pravděpodobná možnost, že jsou nositeli viru. Nemělo by jít o plošné zrušení voleb například v okrese Karviná," uvedl ústavní právník Zdeněk Koudelka s tím, že o návrhu ví jen z doslechu.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí

"Stát musí najít způsob, jak dostat volební urny k těm, kteří jsou v karanténě. Pokud by se jednalo o jednotlivce, nevidím důvod, proč k nim urnu nedopravit," řekl předseda Soukromníků Petr Bajer, který nevidí problém ani v případě celých uzavřených obcí. "Jestliže jsou v karanténě všichni obyvatelé obce, tak si mezi sebou dokáží volby pohlídat a úspěšně uspořádat také," doplnil předseda Soukromníků.

Podle něj je nemyslitelné, že ve vězení mohou volit všichni, pokud se nápravné zařízení při volbách do samospráv a Senátu nachází v jejich volebním obvodu, další skupině by ale tahle možnost byla odepřena. "Volit mohou zloději, vrazi, tak proč ne ti, kteří se ničím neprovinili? Zajistíme třeba soudně právo volit pro všechny, i ty v karanténě" dodal se Petr Bajer.

S jeho názorem souhlasí i právní expert Jiří Navrátil z Brna. "Stát musí vytvořit takové podmínky, aby na jedné straně chránil životy a zdraví voličů při volbách za situace, kdy epidemiologická situace nepostihuje pouze jednotlivce, ale rozsáhlejší skupiny voličů.Současně však, aby této široké skupině voličů umožnil bezpečnou účast ve volbách a neohrozil při tom ani životy a zdraví osob zajišťujících volby. Pokud jsme schopni přiměřeně chránit zdravotnický personál, musíme být schopni takto ochránit i osoby zajišťující volby," míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…