Balaštíková (ANO): Jak vláda zametá s protesty

04.03.2024 7:17 | Komentář

Čeští zemědělci mají mnoho důvodů protestovat proti podmínkám, do kterých je tato vláda dostala. Týká se to bez výjimky všech.

Balaštíková (ANO): Jak vláda zametá s protesty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Margita Balaštíková

Prvním krokem vlády bylo „divide et impera“, tedy rozděl a panuj, což vláda pod taktovkou Bruselu udělala tím, že změnila poměr redistribučních plateb ve prospěch malých farem a na účet velkých. Jenomže to zemědělce nerozdělilo zcela. Vláda sice dál houževnatě mluví o podpoře malých a středních, dokonce už teď hlavně těch středních farem, ale celý systém tzv. Jednotného zemědělského trhu, nesmyslné ekologické normy a pronikání nestandardní zemědělské produkce z Ukrajiny se týká všech, dokonce i zahraničních.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50608 lidí

Tak se v našem zemědělství vlna nespokojenosti zvedla a vyústila v první větší protestní akci. Bohužel se k ní přisáli někteří politici a snažili se přiživit na protestu, který byl ve své podstatě neagresivní a hlavně odborný.

Tato diletantská vláda, která do čela zemědělství postavila zcela nekompetentního ministra, potřebuje některé základní souvislosti pochopit. Když budou o všech problémech pouze tvrdit, že je vyjednávají, že na nich pracují a že spějí k dohodě, obilí mezitím dvakrát dozraje a krávy porodí telata… Nebo také ne, protože už nebude na krmení ani na zasetí.

Političtí paraziti přehlušili argumenty zemědělců a zároveň dali vládě záminku, aby za věcnými protesty hledala politické cíle, a všechno to pak smetla ze stolu poukazem na proruské živly. To se jí ovšem tak úplně nepovede, protože krize v českém zemědělství pokračuje a týká se nás všech.

Tak, jak situace dnes stojí, čeká nás další zdražování potravin, další pokles vlastní živočišné i rostlinné produkce, další růst dovozů a další znehodnocení krajiny. Věřím tedy, že další protesty zemědělců se nestanou kořistí politických parazitů, že odolají podobným kůrovcům a že naplno zazní, jaká je v českém zemědělství situace a co je podle zemědělců třeba změnit.

Jsou to i věci, které moc neladí se současnou politikou Bruselu, ale vláda bude muset do tohoto jablka kousnout a také přestat v Bruselu jen kývat. Ostatně – nebude sama. Zemědělci protestují i v dalších zemích EU.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

15:14 Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k závislosti České republiky na západních mocnostech