Bartoň (Piráti): Ministerstvo školství otočilo, povinnou maturitu z matematiky nechce

31.10.2019 10:33

Vláda projednala návrh Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o zachování volby mezi matematikou a cizím jazykem ve společné části maturitní zkoušky. Vládní návrh je přitom z věcného hlediska zcela totožný s návrhem novely školského zákona, který předložili Piráti v květnu letošního roku. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy tedy zcela otočilo a od původního záměru zavést povinnou zkoušku z matematiky upustilo, a to i na základě argumentace, kterou Piráti v souvislosti s maturitou dlouhodobě komunikují.

Bartoň (Piráti): Ministerstvo školství otočilo, povinnou maturitu z matematiky nechce
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Přestože jsme rádi, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy přehodnotilo původní záměr zavést povinnou zkoušku z matematiky a hodlá za současné situace zachovat volbu mezi matematikou a cizím jazykem ve společné části maturity, považujeme předložený vládní návrh za zcela zbytečný. Obsahuje totiž návrhy a opatření, které jsou předmětem našeho poslaneckého návrhu novely školského zákona, k němuž dala vláda v červenci neutrální stanovisko a jenž by měl být v Poslanecké sněmovně projednáván. Nutno dodat, že důvodová zpráva vládního návrhu obsahuje argumentaci, kterou v souvislosti s maturitou dlouhodobě komunikujeme.

Pirátská strana se věnuje tématu nastavení maturity dlouhodobě a aktivně. Kromě předloženého návrhu novely školského zákona o zachování volby mezi matematikou a cizím jazykem ve společné části maturity jsme rovněž zahájili diskusi o tom, jak by maturita mohla vypadat do budoucna. Dle našeho názoru je nutné řešit nedostatky a problémy vyplývající ze současného nastavení modelu maturitní zkoušky. Právě z toho důvodu jsme otevřeli dialog napříč politickým spektrem s aktéry v oblasti vzdělávání a trhu práce s cílem dosáhnout konsensu ohledně nastavení modelu maturitní zkoušky. Dnes na toto téma proběhl seminář pod záštitou školského výboru v Poslanecké sněmovně, kde jsme diskutovali o tom, jak by maturita v budoucnu mohla vypadat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce