Bartošek (KDU-ČSL): V porovnání s minulým volebním obdobím se k vám chováme slušně

27.01.2022 17:33

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 27. ledna 2022 k návrhu programu schůze

Bartošek (KDU-ČSL): V porovnání s minulým volebním obdobím se k vám chováme slušně
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

říká se, že všechno zlé je pro něco dobré. A tedy vy, co jste zde první volební období, to, co se zde odehrává... (Řečník se odmlčí. Pobavení v sále.) To, co se zde odehrává, není úplně standardní a právě tohle, jakým způsobem se chová SPD, přesně to jsou ty věci, které poškozují pověst Poslanecké sněmovny a poslanců jako takových. (Ruch v sále.) Ano, někteří by měli mluvit víc, vám by zase slušelo v SPD, kdybyste mluvili míň a k věci. (Poslanci SPD nesouhlasně vykřikují z lavic.)

Jestliže začíná Poslanecká sněmovna a chcete zařadit bod, tak v duchu jednacího řádu přednesete bod a řádně ho zdůvodníte. A v případě, že bod je zařazen, otevře se diskuse, umožní se diskutovat všem a v případě, že je vůle většiny, tak ten bod zařazen není. To není žádná diktatura, to je vůle většiny. A na rozdíl od předchozího volebního období my tu většinu máme. Zatímco při předchozím volebním období hnutí ANO různě a různými způsoby shánělo podporu pro své zákony, to je legitimní, podporu nemělo a hnutí SPD bylo v podstatě součástí koalice, kterou v minulém volebním období podporovalo.

My zde v současné době máme 108 hlasů, máme většinu, a jestliže prosazujeme vůli většiny a náš volební program, to není žádný diktát. Když není váš bod zařazen na program schůze, máte možnost se pokusit ten bod zařadit na výborech, tam ho projednat a výbor nechť to doporučí na jednání pléna. To znamená, nejste zbaveni svého práva body projednávat. To, co předvádíte zde na plénu, je pro mě skutečně zneužití jednacího řádu a vašich přednostních práv.

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

Co se týká blokování Rady České televize, ano, máte pravdu, ale je také potřeba říct, že při tom zápasu o svobodu veřejnoprávních médií tenkrát při nás stála i sociální demokracie, která si uvědomovala, jak důležitý je zápas o to, aby veřejnoprávní média byla zcela svobodná. A k tomuto je potřeba říct ještě jednu věc - a mnozí už zapomněli, a myslím si, že to je škoda a je to třeba připomenout, zvlášť v dnešní den, kdy si připomínáme oběti holokaustu: Byla to vaše strana, jejíž tajemník byl odsouzen za xenofobní názory. Jsou to vaši poslanci, nebo váš poslanec, který je vyšetřován pro znevažování holokaustu. Takže nejprve si zameťte před vlastním prahem, než nás tady budete o něčem poučovat.

Vaše dnešní rétorické cvičení není vedeno ničím jiným než strachem. Strachem z toho, že se dostane na projednávání volební zákon, který umožní našim voličům volit. Vy v současné době konáte proti zájmu občanů České republiky. Vám jsou lidi úplně jedno, vy potřebujete svůj čas v televizi, vy potřebujete svůj čas, abyste si to nastříhali na Facebook, na lidi kašlete. Jednejte v souladu s jednacím řádem, umožněte projednávání našich bodů a o těch bodech veďme diskusi.

Máte možnost své zákony projednávat dnes odpoledne. Nikdo vám nebere právo, abyste realizovali svůj program. Takže nechte i koalici, abychom i my měli možnost prosazovat naše body. V minulém volebním období se opozice, což jsme byli my z KDU-ČSL, nedostala, takřka nedostala k tomu, abychom prosazovali svoje body. V porovnání s minulým volebním obdobím se k vám chováme slušně... (Poslanci křičí z lavic: Ne!) Máte pravdu. V minulém volební období SPD bylo umožněno projednávat jejich body, protože šli na ruku hnutí ANO. Ano, to tak je.

Každopádně, pane předsedo, nepokřikujte na mě. My jsme vám umožnili, aby každý čtvrtek odpoledne byly projednávány opoziční návrhy. Říkám to dobře? Ta dohoda tady je. To znamená, máte možnost projednávat své návrhy. Nechte tedy i vládní koalici projednávat naše vládní návrhy a realizovat náš volební program. To, co dnes předvádíte, je, že poškozujete zájmy České republiky a znevažujete parlament jako takový.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…