Bašus (TOP 09): Centrum - dobrá adresa

21.02.2020 7:33

Ačkoliv se dneska chceme zabývat centrem našeho města, tak tento článek úzce souvisí s předchozím, kdy jsme řešili problematiku ohňostroje na hranici CHKO.

Bašus (TOP 09): Centrum - dobrá adresa
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Naším dlouhodobým cílem je oživení centra, aby nebylo obydlenou oblast tolik rozšiřovat např. na úkor klidových zón okolo přehrady k hranici CHKO Jizerské hory.

Město již nyní zřídilo Úřad hlavního architekta, který jsme měli ve svém volebním programu i my. Jedním z jeho hlavních úkolů, v rámci dlouhodobé koncepce, by měla být příprava podkladů pro přípravu proluk ve městě pro investory - pro bytovou nebo smíšenou výstavbu. Podívejme se např. na lokalitu vedle ulice Mostecká u kruhového objezdu, kolem bulváru 5. května, pod Letním kinem atd. Chceme, aby hlavním úkolem hlavního architekta bylo stanovení jednotného rázu města s ohledem na secesní vzhled města.

Nejlepším nástrojem probuzení centra je jeho naplnění trvalými obyvateli. Město disponuje spoustou městských bytů v centru města, které chceme, aby byly na náklady města zrekonstruovány, nabídnuty k pronájmu a z nájmu hrazeny náklady, které vznikly z rekonstrukce. Pokud to půjde, tak i odkoupení nemovitostí od vlastníků, kteří ve svých nádherných domech provozují levné ubytovny. S tím souvisí také zamezení vzniku dalších levných ubytoven. O prodej vybydlených jednotek vybraným lidem za velmi nízkou cenu, kteří by si rekonstrukci mohli provést podle svých preferencí za vlastní (např. z hypotéky). Nízká prodejní cena by ale byla podmíněna jasnou smlouvou, kde město bude mít předkupní právo za sníženou cenu a budou v kupní smlouvě také jasně specifikovaná další pravidla, která zamezí, aby byl byt využíván např. k ubytování sezónních zahraničních pracovníků atd.

Navrácení kvalitního života do městského centra je komplexní cíl, kterého lze dosáhnout postupným skládáním jednotlivých dílčích úspěchů. Změníme-li svůj přístup a budeme se o město starat, stane naše centrum znovu elegantní zahrádkou a domovem.

Víme, že toto není vše co je potřeba pro efektivní řešení centra. Mezi další věci, kterými se chceme zabývat spadájí např. jednotné reklamní plochy, parkování. Ale o tom zase příště.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.