Baxa (ODS): Plzeň odhalila v Arromanches v Normandii pamětní desku Československé samostatné obrněné brigádě

10.06.2019 7:37

Zástupci města Plzně, konkrétně náměstek primátora Michal Vozobule, radní Lucie Kantorová a radní Vlastimil Gola, v pátek 7. června dopoledne odhalili v Arromanches v Normandii pamětní desku Československé samostatné obrněné brigádě.

Baxa (ODS): Plzeň odhalila v Arromanches v Normandii pamětní desku Československé samostatné obrněné brigádě
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

Akce, jež se koná ve dnech velké připomínky 75. výročí vylodění spojenců v Normandii, se uskutečnila ve spolupráci s ambasádou České republiky ve Francii. Brigáda byla součástí britských vojsk v rámci spojeneckých armád a zasloužila se o obléhání města Dunquerque. Deska je umístěna v Muzeu vylodění v Arromanches, které se věnuje i památce československých vojáků. Po odhalení následovalo setkání plzeňských zástupců na radnici města Arromanches.

„Odhalení pamětní desky bylo pro mě velmi emotivní. Když si představím, kolik zmařených lidských životů stálo opětovné nabytí naší svobody,“ řekla radní Lucie Kantorová. „Zde, když vidíme na vlastní oči zbytky uměle vytvořeného přístavu, smekáme před úsilím, odhodláním a vytrvalostí našich osvoboditelů,“ shodli se Lucie Kantorová, Vlastimil Gola a Michal Vozobule.

„Desku město Plzeň pořídilo z podnětu Tomáše Hájka - Higginse a jeho Kombinovaného oddílu z. s., který spolupracuje na Slavnostech svobody v Plzni a reprezentuje právě Československou samostatnou obrněnou brigádu. Vyjadřujeme tím velkou úctu československým vojákům, kteří se dobrovolně zapojili do boje proti nacismu. Naplnili tím odkaz masarykovského Československa a přispěli k ukončení nacistické hrůzovlády nad českými zeměmi,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

Zástupci města Plzně desku odhalili spolu s českým velvyslancem ve Francii Petrem Drulákem, zástupci prefektury Calvados a města Arromanches. Přítomna ceremonii byla také čestná stráž Armády České republiky, čestná stráž členů Kombinovaného oddílu z. s. v dobových uniformách s knězem Janem Beránkem, zástupci Military Car Clubu z Plzně a zástupci Liberation Route Europe, jejíž je město Plzeň členem.

Zástupci města Plzně se v Normandii účastní více akcí. Dne 6. června byli přítomni na pietním aktu na Utah Beach. „Měl jsem zcela mimořádnou příležitost být součástí oslav 75. výročí vylodění v Normandii. V rámci hlavního pietního aktu na Utah Beach jsem za město Plzeň položením květin vyjádřil úctu hrdinům, kteří přes nezměrné riziko přišli osvobodit Evropu. Někteří z nich bohužel v Normandii padli, jiní pak došli až do Plzně. Bez přehánění to byl opravdu nezapomenutelný zážitek,“ uvedl náměstek Michal Vozobule.

„Letošní oslavy 75. výročí vylodění spojenců v Normandii navštíví statisíce návštěvníků z celého světa, pro něž je v 17 muzeích a turistických cílech připravena i pozvánka do Plzně na Slavnosti svobody 2020 ve formě propagačních materiálů,“ přiblížila vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně Jana Komišová. Oslavy v Normandii jsou také cílem tisíců českých návštěvníků, ale i řady klubů vojenské historie. Plzeň na nich reprezentují členové Military Car Clubu pod vedením Rudolfa Bayera, Československou samostatnou obrněnou brigádu představují členové Kombinovaného oddílu z. s. pod vedením Tomáše Hájka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…