Berdychová (ANO): Nové centrum odborné přípravy ve Velkém Poříčí zkvalitní výuku

07.08.2017 12:00

Ve Velkém Poříčí vznikne vzdělávací centrum polygrafických oborů za 100 milionů korun. Realizaci centra odborné přípravy polygrafických oborů při Střední škole propagační tvorby a polygrafie Velké Poříčí odsouhlasili minulý týden krajští radní.

Berdychová (ANO): Nové centrum odborné přípravy ve Velkém Poříčí zkvalitní výuku
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Stamilionový projekt zahrnuje stavební práce, které umožní soustředění výuky polygrafických oborů do jednoho místa i pořízení nových technologií pro výuku. Většinu těchto nákladů pokryjí evropské dotace.

„Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo v roce 2016 v rámci Integrovaného regionálního operačního programu výzvu pro zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury vzdělávání a celoživotního učení, do kterého své projekty přihlásil i Královéhradecký kraj. Jedním z nich je právě výstavba centra odborné přípravy polygrafických oborů ve Velkém Poříčí, které místní střední škole umožní soustředit odbornou výuku do jednoho bodu, a tím ji i zkvalitnit,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

Předmětem veřejné zakázky je realizace stavebních prací na budově školy v objektu Krausova 215. Projekt počítá s vybudováním odborných učeben a dílen pro jednotlivé tiskové technologie a přípravu tisku. Dále zde vznikne sklad papíru, barev, čisticích prostředků a sklad expedice. Vznikne i nové sociální zařízení pro žáky a pedagogy. Kromě toho dojde k rekonstrukci střechy, vodovodních rozvodů a kanalizace. Rekonstrukci si vyžádá i elektroinstalace, vzduchotechnika a topení budovy.

„Stavbou nového centra se vyřeší jak současná roztříštěnost dílen v několika budovách, kdy žáci musí přecházet přes vozovku a železniční trať, tak havarijní stav v jedné části areálu školy, kde původní provoz zanikl v sedmdesátých letech minulého století,“ nastínila náměstkyně Berdychová jeden z hlavních důvodů nutnosti stavebních prací.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Součástí projektu je dále pořízení technologií dokončovacího zpracování tiskovin, technologií k digitální přípravě tiskových forem a zajištění vnitřní konektivity školy, která umožní propojení všech technologií a tím i kontrolu celého výrobního procesu. Výstupy projektu navíc poslouží pro praktickou část výuky žáků v oboru Tiskař na polygrafických strojích a Reprodukční grafik, což je jeden z dalších kroků k podpoře technických oborů, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem absolventů.

„Věříme, že moderní technologie a prostředí výuky přilákají více uchazečů o studium. Prostřednictvím centra chceme polygrafii popularizovat a dostat do povědomí veřejnosti. Každý z nás někdy v životě držel v ruce knihu, ale jen málokdo ví, jak se vyrábí,“ uvedl Rudolf Volhejn, ředitel Střední školy propagační tvorby a polygrafie Velké Poříčí.

Na stamilionový získal Královéhradecký kraj příslib dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, která pokryje 85 % částky. Dalšími 5 % přispěje stát, zbylých 10 % uhradí kraj ze svého.

„Předpokládaná cena celého projektu byla vyčíslena na 98 milionů korun včetně DPH. Do těchto nákladů se počítají další poplatky za technický dozor a za koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, včetně dalších služeb souvisejících s realizací stavby,“ informoval krajský radní pro oblast investic Václav Řehoř. „Začátek stavebních prací je naplánován na 1. září 2017, nejzazší termín dokončení je pak 31. prosinec 2018,“ dodal radní Řehoř.

Střední škola propagační tvorby a polygrafie Velké Poříčí nabízí osm oborů, které v současné době navštěvují zhruba čtyři stovky studentů. Jejím zřizovatelem je Královéhradecký kraj.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…