Berdychová (ANO): Zahrady kláštera v Opočně znovu ožijí

02.05.2022 12:18

Královéhradecký kraj získal dotaci z norských fondů na revitalizaci a zpřístupnění zahrad kapucínského kláštera v Opočně. Z celkových nákladů projektu ve výši 5,3 milionu korun pokryje norská podpora 4,75 milionu korun.

Berdychová (ANO): Zahrady kláštera v Opočně znovu ožijí
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

V rámci připraveného projektu vznikne v zahradách zázemí pro kulturní a vzdělávací programy, volnočasové aktivity či rukodělné workshopy. Kraj ve spolupráci s městem bude projekt realizovat od letošního června až do října příštího roku. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

„Podařilo se nám získat grant z takzvaných norských fondů. Díky této finanční podpoře můžeme již v letošním roce zpřístupnit klášterní zahrady a vybudovat zázemí pro volnočasové a kulturní aktivity nejen pro Opočenské, ale i pro obyvatele blízkého okolí. Kromě těchto akcí chceme s norským partnerem pořádat vzdělávací semináře zaměřené na revitalizaci a management kulturního dědictví,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

Královéhradecký kraj chce do celého procesu oživování kláštera aktivně zapojit místní komunitu, která by se mohla podílet na budování komunitní zahrady, organizaci kulturních akcí a přípravě dalšího plánu rozvoje budov kláštera, pro které kraj stále hledá využití. V Opočně tak se před letními prázdninami uskuteční několik informativních setkání. Pozvání na ně přijali odborníci z řad kultury, sociálního podnikání a komunitního plánování, kteří se podělí se svými zkušenostmi realizace obdobných projektů.

Královéhradecký kraj postupně plánuje ucelenou revitalizaci a zpřístupnění celého areálu a pracuje na vizi nového využití kláštera, a to ve spolupráci s vedením města i místními občany.

„Rada schválila zadání výběrového řízení na stavebně-historický průzkum, který odborně zreviduje areál kláštera a zhodnotí zvláště cenná místa zasluhující si ochranu při následné rekonstrukci. V současné době čekáme na podpis smlouvy s církví. Následně zveřejníme výzvu k podání nabídek a vybereme dodavatele. V červenci letošního roku také proběhne demolice dvou zastaralých budov a do konce září opravíme stávající komíny na budově kláštera,“ doplňuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

Klášterní komplex v Opočně byl založen na základě rozhodnutí provinciální kapituly kapucínského řádu v roce 1673, přičemž základní kámen byl položen roku 1674 za významné finanční pomoci majitele panství Ludvíka Colloredo-Walsee. Po roce 1951, kdy naposledy sloužil církevním účelům, byl až do roku 2007 využíván pro Svatojánský ústav pro péči o hluchoněmé a slabomyslné ženy. Celý komplex, který je šest let v majetku Královéhradeckého kraje, byl v roce 1958 prohlášen kulturní památkou.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…