Berdychová: Nová pobytová služba naučí klienty s mentálním postižením bydlet

06.10.2022 7:33 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj připravuje zázemí pro osoby s mentálním či kombinovaným postižením v Hradci Králové. Pro tyto účely zrekonstruuje dům na Pražském předměstí a vytvoří zde prostor pro šest klientů ve dvou domácnostech. Nová služba začne fungovat do dvou let.

Berdychová: Nová pobytová služba naučí klienty s mentálním postižením bydlet
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„V jednom z domů na Pražském předměstí vytvoříme zázemí pro službu sociální rehabilitace. Ubytování s odpovídající podporou zde naleznou osoby s mentálním či kombinovaným postižením, které nemají zkušenosti s životem mimo rodinu nebo školské, sociální či zdravotnické zařízení. Díky tomu získají zkušenosti, znalosti a dovednosti potřebné pro v maximální míře samostatný život. Zázemí služby sociální rehabilitace bude disponovat kapacitou šesti lůžek ve dvou domácnostech,“ uvedla náměstkyně pro sociální oblast Martina Berdychová.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Sociální rehabilitace v pobytové formě poskytne cílové skupině zkušenost samostatného života a prostor pro intenzivnější nácvik dovedností v reálných podmínkách. Klienti zde získají dostatek zkušeností pro budoucí život, ať již budou mít své vlastní bydlení či bydlení s podporou terénní služby nebo chráněné bydlení.

Tato služba bude poskytována v Hradci Králové na Pražském předměstí. Budova kraji patří a nyní připravuje její rekonstrukci. Má již vydané stavební povolení a stavební práce by se mohly rozeběhnout v polovině příštího roku.

Vytvoření zázemí služby sociální rehabilitace formou pobytové sociální služby v pobytové formě má společně s náklady na stavební práce rozpočet ve výši necelých 24 milionů korun. Kraj při řešení financování požádal o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027 zaměřeného na infrastrukturu sociálních služeb.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…