Berdychová: Tvořivých dílen se zúčastní i naši norští podporovatelé

10.10.2022 19:57 | Tisková zpráva

Zahrada bývalého kapucínského kláštera v Opočně bude hostit tesařský workshop. Od 15. do 19. října zde zkušení norští tesaři z partnerské organizace Fjellugla Kompetanse AS ve spolupráci s žáky a mistry odborného výcviku ze Střední školy řemeslné Jaroměř povedou tvůrčí dílny, do kterých se může zapojit veřejnost.

Berdychová: Tvořivých dílen se zúčastní i naši norští podporovatelé
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Tesařský workshop je první společnou aktivitou svého druhu se zapojením široké veřejnosti, kdy místní občané i další zájemci z blízkého okolí mohou využít příležitosti aktivně se zapojit a zkusit si osahat tesařské řemeslo, a to pod vedením zkušených odborníků. Těší mě, že se tvořivých dílen zúčastní i naši norští podporovatelé,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu. Dubové a jasanové lavičky, které tesaři v průběhu workshopu vyrobí, budou v areálu sloužit jako zahradní mobiliář pro návštěvníky klášterních zahrad

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Oficiální zahájení tesařského workshopu se uskuteční v sobotu 15. října v 10 hodin a denně bude pokračovat pro veřejnost od 10 do 17 hodin až do středy 19. října.

Po oba víkendové dny návštěvníci v rámci workshopu uvidí historické technologie zpracování dřeva, takzvané trhanice, typické pro královéhradecký region. Ty představí ředitel Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Tomáš Zelenka a archeolog Bohumír Dragoun z centra experimentální archeologie Villa Nova z Uhřínova.

Tesařský workshop je jednou z aktivit projektu Komunitní zahrady kapucínského kláštera v Opočně. Tento projekt byl podpořen takzvanými norskými fondy a dotace činí 90 procent z celkových 5,3 milionu korun. Projekt realizuje Královéhradecký kraj a ve spolupráci s vedením města Opočna plánuje v zahradách kláštera vybudovat zázemí pro kulturní a vzdělávací programy, volnočasové aktivity a workshopy a postupně zahrady i budovy kláštera, které v současnosti patří do majetku kraje, zpřístupnit veřejnosti.

Klášterní komplex byl založen na základě rozhodnutí provinciální kapituly kapucínského řádu v roce 1673, přičemž základní kámen byl položen roku 1674 za významné finanční pomoci majitele panství Ludvíka Colloredo-Walsee. Po roce 1951, kdy naposledy sloužil církevním účelům, byl až do roku 2007 využíván pro Svatojánský ústav pro péči o hluchoněmé a slabomyslné ženy. Celý komplex je od roku 1958 kulturní památkou. Nyní se kraj snaží o jeho znovuoživení.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky