Blaha (ODS): Ruská finanční krize

31.12.2014 16:45

Poctivě přiznávám, že jsem se mýlil v případě Ruska, resp. jeho ekonomické síly. Nevěřil jsem v účinnost sankcí, které na ně uvalily USA a EU (a vůbec neřeším jejich důvod).

Blaha (ODS): Ruská finanční krize
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Dlouhodobě totiž evropské státy potřebují ruský trh, protože ten je závislý na dovozu prakticky všeho kromě surovin. A evropský trh se naopak neobejde bez ruských surovin. Oba trhy se vzájemně potřebují a tvoří jeden obchodní celek. Nicméně kombinace sankcí, volného pádu cen ropy a prudkého oslabování rublu, to je doslova hospodářský masakr. V dolarovém vyjádření klesly čisté příjmy Rusů meziročně téměř o polovinu (aktuálně 9.800 korun). Inflace se brzy přehoupne přes 10 % a bude dále rychle stoupat. Takové ekonomické tsunami se ustát nedá. EU může klidně své sankce odvolat, protože Rusové si naše zboží nemohou dovolit. Propad ruského importu nás bude hodně bolet. Nicméně všechno začíná a končí u ruské závislosti na exportu ropy. Bez vysokých ropných příjmů je Rusko zralé na bankrot.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Stanislav Blaha

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…