Borusík (Trikolóra): Aktuální kroky Josefa Bernarda lze nazvat politickým přeběhlictvím

08.06.2020 19:39

Stanovisko Trikolóry PK k dnešnímu jednání krajského zastupitelstva Plzeňského kraje: Vyzýváme k odpovědnosti hnutí ANO, které vyhrálo volby, aktuální kroky Josefa Bernarda lze nazvat politickým přeběhlictvím.

Borusík (Trikolóra): Aktuální kroky Josefa Bernarda lze nazvat politickým přeběhlictvím
Foto: Trikolóra
Popisek: Pavel Borusík

Boj o budoucí vládu nad krajem právě začal. Krajské volby se velmi rychle blíží a dnes fakticky začala ostrá fáze kampaně. Jednání o odvolání hejtmana Josefa Bernarda bylo spíše ukázkou politické nekultury, sázce na politický kalkul, nechuti převzít odpovědnost. Politikaření místo hledání správných politických řešení.

Hejtman Bernard, který byl zvolen jako lídr kandidátky ČSSD v roce 2016 se již v loňském roce výrazně odklonil od své strany a začal vytvářet vlastní politický směr a prosazovat své vlastní názory bez ohledu na politiku ČSSD.

V této situaci by bylo logické a politicky korektní, aby se vzdal funkce hejtmana a zároveň i zastupitele za ČSSD. A pokud se cítí být tak silným krajským politikem, vytvořit svůj vlastní projekt a tak jako jiné strany a hnutí, které nejsou v současné době v krajském zastupitelstvu, bojovat o přízeň voličů. Místo toho je z jeho strany prý zvoleno řešení vstupu do STAN. Pokud se tato informace ukáže i skutečností, pak to lze nazvat jen a jen politickým kalkulem a politickým přeběhlictvím, který vnáší do jeho odstoupení a odvolání zcela nový rozměr. Jistě by se tak nestalo před dvěma roky či před rokem. Ale volby se blíží.

Proto je pro nás poněkud zarážející postoj a kroky stávající koalice, že nechce využít své většiny a navrhnout nového, plnohodnotného kandidáta na post hejtmana a řeší to jen polovičatě, jen zastupující hejtmankou. Kde zůstala odpovědnost před svými voliči?

Z našeho pohledu klíčovou politickou stranou v celé záležitosti kolem hejtmana Bernarda je hnutí ANO, které v roce 2016 vyhrálo krajské volby a zůstalo v opozici.

Právě toto hnutí dnes mělo jedinečnou šanci převzít vládu nad krajem a vytvořit koalici novou. Nestalo se tak. Může to být obraz jeho politické izolovanosti, neschopnosti vytvořit koalici či opět politického kalkulu jak nepřevzít ono skloňované slovo politická odpovědnost.

A právě odpovědnost nad správou kraje a věcmi veřejnými, nad fungující radou po celé volební období očekávají především občané. Je škoda, že politika při jednání krajského zastupitelstva asi spala a místo toho převzalo nad ní vládu politikaření!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice