Brněnská TOP 09 chystá program pro město

15.08.2021 8:39

TOP 09 Brno se již nyní pečlivě připravuje na komunální volby, ve kterých bude chtít občanům jihomoravské metropole nabídnout řešení problémů, které se bezprostředně týkají každého z nás.

Brněnská TOP 09 chystá program pro město
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Na poslední programové konferenci se členové zaměřili na 7 témat a představili základ svého plánu, kterým chtějí Brno posunout vpřed.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Pro město inteligentní a digitální

Naším hlavním cílem je velká digitalizace celé samosprávy města Brna, zapojení nových inteligentních a propojených systémů a také velmi zodpovědná politika, která Brnu v rozpočtu ušetří nemalé peníze a umožní je využít tak, aby Brno mohlo daleko rychleji růst, a především se lépe připravovat na budoucnost. Zdigitalizujeme služby města pro občany a optimalizujeme formuláře, kde bude potřeba zadávat jen nebytné údaje. Chceme z Brna ještě více živé, moderní a kosmopolitní město.

Kdo za tím stojí:  Tomáš Aberl, Pavel Urubek, David Slavíček a další

Pro město průjezdné i průchozí

Doprava v Brně se musí více vyvážit, aby se z ní nestala jedna velká noční můra. Musí proto poskytovat více možností a alternativ. Vybudujeme systém, díky kterému se z každé městské části bude dát dostat bezpečně do centra na kole. Ulevíme tím jak MHD, tak především automobilové dopravě. Město Brno bude díky inteligentnímu systému semaforů lépe a plynuleji průjezdné. Musí se také stát bezpečnějším a komfortnějším pro chodce, a to vč. vozíčkářů nebo maminek s kočárky. Centrum města uděláme více pro pěší.

Kdo za tím stojí: Tomáš Aberl

Pro udržitelný život ve městě

Vyřešíme přeplněné popelnice a všudypřítomný rozfoukaný odpad častějším a chytřejším svozem odpadů. Zároveň zjednodušíme pravidla pro platbu poplatků za odpad – zrušením výjimek zachováme výši poplatku na stejné úrovni, ale získáme víc peněz do městské kasy. Zelené střechy jsou budoucností města, ale k jejich efektivnímu využití je potřeba hledat nové technologie, které již dnes na trhu existují. A přesně těm chceme dát v Brně prostor.

Kdo za tím stojí: Tomáš Bernard

Pro školství z 21. století

TOP 09 sází na vzdělání. Základní vzdělání je vstupenkou do života, chceme podporovat učitele základních škol, protože ti rozhodují o tom, jaký vztah si děti ke škole osvojí. Zajistíme kvalitní lektory s praxí. Musíme také daleko více dbát na výuku jazyků a tělesné výchovy – zkrátka i zkostnatělý systém školství přizpůsobit moderní době.

Kdo za tím stojí: Anna Putnová.

Pro město kulturní

Kultura si během koronavirové krize zažila problémy jako málokteré odvětví. Chceme zodpovědně podporovat oblast kultury ve městě a za pomoci odborných univerzitních pracovišť pravidelně vyhodnocovat dopad vynaložených prostředků. Zároveň nechceme stát v cestě street kultuře, a proto budeme podporovat soukromé akce pro občany typu Jaselská Open. Budeme se snažit přiložit ruku k dílu a propagovat akce vytvořením jednoduché aplikace, kde občan nalezne vše, co se ve městě děje. Zasadíme se o to, aby Brno bylo městem, které získá titul hlavní evropské město kultury 2028.

Kdo za tím stojí: David Slavíček

Pro zdravou rodinu a solidární společnost

V našem městě je poměrně pestrá nabídka sociálních služeb a různorodých aktivit pro seniory. Chybí v nich však lepší orientace a ucelený přehled, aby našli na jednom místě vše potřebné. Vytvoříme proto speciálně pro seniory nový informační portál, který bude uživatelsky jednodušší a přehlednější. V něm najdou na jednom místě komplexní přehled vzdělávacích, kulturních, pohybových a společenských aktivit a přehled sociálních služeb pro seniory města Brna, včetně důležitých odkazů a kontaktů. Ruku v ruce s portálem zřídíme i telefonní linku pro seniory, kteří nemají přístup k internetu. Najdeme místo pro novou městskou nemocnici.

Kdo za tím stojí: Zdenka Dubová

Pro dostupné bydlení

TOP 09 podporuje a vždy podporovala prodej bytů soukromým majitelům, zejména formou prodeje nájemníkům bydlících v těchto bytech. Prostředky z prodeje bytů a bytových domů navrhujeme investovat do výstavby nových domů s minimální údržbou a nízkými náklady. Zlepšíme a zkvalitníme programy sociálního bydlení. Sociální bydlení v sobě musí nést i prvek odpovědnosti. Cílem sociálního bydlení je posílit uživatele tak, aby byli schopni samostatně zvládat nároky spojené se samostatným životem ve společnosti.

Kdo za tím stojí: Martin Brym

Pro město finančně odpovědné, transparentní a bohatší

Jedním z problémů, kterým čelí správa města, je vypořádat se s korupcí, a to především v městských firmách. Všechny městské společnosti by proto měly přijmout normu ISO 37001, což je v současné době nejnovější a nejpřísnější mezinárodně uznávaná protikorupční norma. Díky ní se město stane důvěryhodnější. Zrevidujeme poplatky za elektrické jističe, čímž ušetříme hromadu peněz, které se zbytečně platí energetickým společnostem.

Kdo za tím stojí: Pavel Urubek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu