ČSSD: Budiž český chléb

26.08.2014 12:04

Klasický latiník by napsal Fiat panis. V překladu to znamená „Budiž chléb“ a je to motto Organizace OSN pro výživu a zemědělství.

ČSSD: Budiž český chléb
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Sytý Evropan jen mávne rukou  a spojí si toto téma většinou jen s organizováním potravinové  humanitární pomoci zemím tzv. Třetího světa. Ovšem, současný moderní svět je stále více globalizovaný a propojený. Vytváří se husté pavučiny vzájemné závislosti, zboží i energie se posílají z jednoho konce světa na druhý. S rukama na madlech nákupního vozíku vám při spotřebitelské pouti v libovolném supermarketu připadne tento systém jako dokonale fungující promazaný stroj, kde vržou snad jen ona vozíková kolečka…

Historie i současnost nás však učí, že onen klid může být jen zdánlivý. Diskuze o energetické soběstačnosti naší země provázejí vyhlášení sankcí vůči Rusku. Při velkém týdenním nákupu nás tak možná už znepokojuje, zda nezdraží ten litr Naturalu 95, díky kterému si všechno zakoupené pohodlně odvezeme domů. Budiž chléb?! Takové imperativy stále jen mávnutím ruky pošleme do oblastí, kde nevrzají kolečka nákupních košíků, ale hlasitě skřípají i ty nejzákladnější civilizační standardy, které jsou brány v našich zeměpisných šířkách jako naprostá samozřejmost. Neměli bychom se nechat ukolébat falešným pocitem bezpečí a kromě podpory vzájemné obchodní výměny mezi zeměmi a kontinenty soustavně podporovat i trend soběstačnosti. A tuto soběstačnost vztahovat k základním potřebám, které člověk k životu potřebuje – k potravinám. I jako součást integrovaného evropského prostoru musíme chránit naši schopnost být soběstačnými. Nemůžeme samozřejmě změnit geologickou minulost planety a dopřát si zpětně na našem území bohatství nerostných zdrojů či ropy.

Můžeme však najít cestu k cíli, který by znamenal obnovení soběstačnosti České republiky v základních potravinářských komoditách. Kromě podpory domácích výrobců je to jistě i důležitá strategická pojistka v současném globalizovaném světě. Fiat bohemicus panis, napsal by klasický latiník. Plně však postačí, kdy to bude: „Budiž český chléb!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …