ČSSD: Nejnižší korupce byla výsledkem vlády Bohuslava Sobotky

26.01.2022 10:57 | Tisková zpráva

Po skandálech vlády Petra Nečase z ODS (dnes SPOLU) přinesla Sobotkova vláda řadu změn, které omezily korupční chování a rizika klientelismu.

ČSSD: Nejnižší korupce byla výsledkem vlády Bohuslava Sobotky
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Přijetí služebního zákona, registru smluv, regulace financování politických stran, změny v zákoně o zadávání veřejných zakázek, zpřísnění zákona o střetu zájmů, prokazování původu majetku, ale třeba i bezhotovostní platby při výkupu kovů.

To vše omezilo korupční chování a Česká republika se vydala správným směrem. Lidé tak mohli svému státu opět věřit.

Za vlády Andreje Babiše z hnutí ANO 2011 se Česká republika v mezinárodním hodnocení míry korupce opět propadla. Na vině je obcházení služebního zákona, střet zájmů premiéra i přehlížení prohřešků vlivných.

Co nás čeká s novou vládou?

První kroky nové vlády vzbuzují spíše obavy. Ohýbání služebního zákona a snaha o jeho kastraci je jasnou snahou o politizaci odborných částí státní správy. V minulém volebním období jsme museli bránit podobným snahám hnutí ANO 2011 a je smutné, že pravicová vláda se teď pokouší o totéž.

Rizika klientelismu a korupce tak bohužel spíše rostou. Hrozí tak návrat k chaosu 90. let.

Co bychom měli dělat?

Striktně dodržovat literu i ducha služebního zákona. Zpřísnit zákon o střetu zájmů a dále omezit hotovostní platby. Zamezit formálnímu výkladu a obcházení zákona o financování politických stran a podpořit práva oznamovatelů korupčního chování. Nejdůležitější ale je omezit daňové úniky velkých firem a zpřehlednit majetkovou strukturu firem, které přicházejí do styku s veřejným sektorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…