ČSSD: Potřebujeme spravedlivé daně

13.12.2016 11:07

Sociální demokracie na zasedání Ústředního výkonného výboru odstartovala debatu o reformě daňového systému. Nedávná studie Úřadu vlády o odlivu kapitálu prokázala, že pokud nemá být ekonomický růst samoúčelný, je nezbytné přikročit ke změně v daních.

ČSSD: Potřebujeme spravedlivé daně
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

Současný systém perzekuuje dvě třetiny plátců daní a zvýhodňuje velké či nadnárodní firmy.

„Daňová reforma musí být pozitivní pro veřejné rozpočty v České republice a umožnit tak například větší podporu pro rodiny s dětmi , ale i  modernizaci školství, zdravotnictví či efektivnější podporu veřejného sektoru a veřejných investic,“ domnívá se předseda Rozpočtového výboru PSP ČR Václav Votava a dodává, že ČSSD nebude chtít žádné kosmetické změny, ale spravedlivou daňovou reformu.

Otevření debaty o zdanění velkých monopolních korporací považuje ČSSD za zcela legitimní. Zavedením sektorové daně lze získat nejen prostředky pro státní rozpočet, ale omezit také odliv zisků mimo Českou republiku a udržet tak větší část vytvořeného důchodu doma. 

Za klíčové považuje ČSSD otázku spravedlivého rozložení daňového břemene. „V příštím roce předložíme návrh daňové reformy, která sníží daně lidem s průměrným nebo podprůměrným příjmem a podpoří podnikání malých a začínajících firem,“ říká Michal Pícl, ekonomický expert ČSSD. Podle jeho představ by princip daňové progrese, který funguje ve většině zemí u fyzických osob, platil také pro právnické osoby a byl rozložen do tří až čtyř pásem.

„Progresivní daň není žádný experiment, je to v řadě evropských zemích běžná praxe. Pokud o malé podnikatele pečují v zahraničí a vyplácí se jim to, proč my bychom měli být výjimkou. Chceme zvýhodnit malé a střední podniky, finanční prostředky musíme udržet u nás, velké firmy se totiž v největší míře podílí na odlivu zisků z ČR,“ doplňuje předseda Rozpočtového výboru PSP ČR Václav Votava. Česká republika patří spolu s Bulharskem, Maďarskem, Rumunskem a pobaltskými státy mezi posledních sedm zemí z celé EU bez progrese také u daně z příjmů fyzických osob.

Debata o daňové reformě musí zahrnovat také sektorovou daň. Zatímco v Evropě je to naprosto normální a běžná věc, v České republice například finanční sektor nepodléhá speciálnímu zdanění. „V době krize zahraniční matky stahovaly zisky z ČR v řádu miliard korun a sanovaly jimi své špatné obchody v zahraničí. Děje se tak dodnes. Bude třeba legislativně zabránit enormnímu odlivu zisků z naší ekonomiky do zahraničí a využít získané finance na pomoc rodinám s dětmi, do školství, na investice,“ upozorňuje Michal Pícl, ekonomický expert ČSSD. Ziskovost bank v ČR je téměř trojnásobná než průměr v EU.

Konkrétní sazby představí ČSSD na jaře 2017 v rámci diskuze, kterou povede o budoucím volebním programu sociální demokracie.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.