ČSSD: Prioritní pro voliče sociální demokracie je doprava a kvalitní zdravotnictví

06.10.2016 11:20

Téměř dvacet tisíc lidí se zapojilo do hlasování České strany sociálně demokratické o prioritách pro jednotlivé kraje.

ČSSD: Prioritní pro voliče sociální demokracie je doprava a kvalitní zdravotnictví
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Z výsledků vyplývá, že klíčovým tématem je oblast dopravy, která dominovala hned v pěti krajích republiky.  Průzkum ČSSD organizovala na svých mítincích sběrem dat pomocí tabletů, hlasování probíhalo on-line na internetových stránkách a sociální síti Facebook.

Největší zájem o hlasování byl v Moravskoslezském kraji, kde hlasovalo 3 056 lidí. Ti by po sociální demokracii požadovali nejen lepší dopravu a jízdné zdarma (747 hlasů), ale téměř třetina z nich (1 181) by si přála lepší podmínky pro rodiny s dětmi.

Dostavbu dálniční sítě a rekonstrukci silnic 2. a 3. tříd by uvítali zejména Jihomoravané (964 hlasů), Královéhradecký kraj (632 hlasů), Jihočeský kraj (319), Olomoucký kraj (233 hlasů.), Zlínský kraj (632) a Vysočina (350). Dokončení obchvatu sídelního města by se líbilo občanům Plzeňského kraje (782) a Středočechům (550).

Podobně silně rezonovalo jízdné zdarma pro děti a seniory a to zejména v Libereckém (941 hlasů) a Středočeském kraji (623).

Na Vysočině a v Pardubickém kraji je pro občany důležitá kvalitní a dostupná zdravotní péče. Sociální demokracie by měla investovat do vybavení krajských nemocnic, finančně podpořit zdravotnický personál, rozvíjet síť sociálních služeb a rozšiřovat kapacity domovů pro seniory, uvedl každý druhý respondent z Vysočiny a každý třetí občan Pardubického kraje.

Pocit bezpečí se v anketě nadprůměrně odrážel především v Jihočeském kraji (32 % hlasujících), v Karlovarském kraji (29 % hlasujících) a Ústeckém kraji (23 %).

Podpora vzniku nových pracovních míst a s tím související snižování nezaměstnanosti je důležitým tématem pro Karlovarský (třetina hlasujících) a Ústecký kraj. Dobře placená místa preferovalo celkem 1 347 hlasujících z Ústecka, což bylo 61 % hlasujících. V tomto kraji naopak nezaujal zvýšení komfortu a dostupnosti veřejné dopravy, o níž byl zájem menší, než o obnovení provozu protialkoholní záchytné stanice.

Ve Zlínském kraji se nadto také těšil pozornosti požadavek finančního příspěvku 10 tis. Kč pro každé narozené dítě (26 % responsí), v Jihomoravském kraji oslovila problematika zdravotnictví a sociální péče 38 % hlasujících.

V Karlovarském kraji trojnásobný počet lidí by spíše než novou vysokou školu chtěl modernizovat nemocnici, v Hradci Králové nebodovala příliš myšlenka systematické podpory cestovního ruchu, hlasující se rozhodovali mezi kvalitní zdravotní péčí a mezi dostavbou dálnice.

Celkové výsledky pro jednotlivé kraje najdete na webových stránkách www.jistotycsssd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.