Chalánková (TOP 09): Stát musí vědět, v jakém stavu jsou české děti v Norsku

03.05.2015 19:31

Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku, aby osobně inicioval krok k ověření stavu českých dětí v pěstounských rodinách v Norsku. Případ dětí Michalákových projednávala ve středu mimořádně Poslanecká sněmovna.

Chalánková (TOP 09): Stát musí vědět, v jakém stavu jsou české děti v Norsku
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

„Žádám premiéra Sobotku, aby osobně inicioval ověření, zda se dětem v pěstounských rodinách dostává potřebné péče. Takový krok lze podniknout prostřednictvím českého konzulátu v Oslu s odvoláním na čl. 36 Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích,“  říká poslankyně Jitka Chalánková.

Poslankyně potvrdila, že úředníci Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí mají přístup do celého spisu vedeného na místním úřadu Barnevernu v Nedre Eiker. Plnou moc matka dětí úřadu udělila 14. března 2015. Úředníci dostali svolení matky téměř ve stejný okamžik, kdy do něj mohli poprvé nahlédnout i norští právníci.

Poslanecká sněmovna jako suverénní orgán podle poslankyně měla možnost projevit svou vůli a vytvořit zázemí pro další kroky vlády a diplomacie. Včerejším rozhodnutím se tak nestalo. „Považuji to za neuvěřitelné. Informace o připravované adopci mladšího chlapce Davida potvrdily nejhorší obavy a jsou v přímém rozporu s tím, o čem nás ještě nedávno Norsko ujišťovalo. Český stát musí bránit zájmy a práva vlastních občanů bez ohledu na to, v jaké zemi se jim bezpráví děje,“ míní Chalánková.

„Nerozumím tomu, proč někteří kolegové nepodpořili ani návrh, aby česká strana zjistila aktuální stav dětí Michalákových v norských pěstounských rodinách. Takový požadavek považuji za naprosto samozřejmý.  Přímý kontakt zástupce českého státu s dětmi je důležitý zejména s ohledem na staršího z chlapců Denise, protože byl naposledy viděn před více než rokem a rodina má odůvodněné obavy o jeho zdraví,“ uvedla poslankyně Chalánková.

Protesty proti postupům norské sociální služby sílí podle poslankyně i v jiných státech než v Česku. Poslanci včera současně odmítli přispět k mezinárodnímu tlaku na Norsko. Na konci května mají proběhnout proti praktikám norské sociální služby protesty v některých evropských metropolích. Norsko také kritizovali členové Rady Evropy. „Chci vyjádřit hluboké politování nad tím, že o připravované adopci se rodina dozvěděla až ze včerejších médií. Informace neměli ani právní zástupci rodiny,“ dodala poslankyně Chalánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…