Chalupa (ANO): Můžeme utratit spoustu peněz a výsledek bude tristní

29.04.2018 14:58

Komentář na facebookovém profilu k navýšení 2%HDP na obranu.

Chalupa (ANO): Můžeme utratit spoustu peněz a výsledek bude tristní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Bohuslav Chalupa

Přesně rok uplynul od okamžiku kdy jsem se vyjádřil k problematice 2%HDP na obranu. Aktuálně o to jednal pan Trump a madam Merkel... A změnilo so co? No Nic, vůbec nic: 28.4. 2017 "Pořád dokola se řeší 2% HDP na obranu - co je to hodnotu, která je závislá na pohyblivém hospodářském výsledku? Potřebujeme si jako stát stanovit závazný přírůstek výdajů na obranu v absolutních hodnotách na řadu let dopředu (5 - 10 let) bez ohledu na HDP. Proč? Protože podstatný je nárůst bojových schopností AČR, nikoliv výdajů (můžeme utratit spoustu peněz a výsledek bude tristní...i v tomto již máme jisté zkušenosti).

Zároveň by tento způsob financování obrany a bezpečnosti umožnil mnohem efektivnější procesní (projektové) plánování akvizic. Nehledě k potřebě centralizace nákupů cestou např Národního úřadu pro obranné a bezpečnostní akvizice..... A to nemluvím o výdajích na vědu, výzkum (aplikovaný!) a vývoj v oblasti obrany a bezpečnosti, které činí necelá 3% z celkového objemu finančních prostředků na vědu a výzkum (aktuálně cca 30 miliard).

Mimochodem právě výdaje na vědu atd jsou jedním ze základních proexportních předpokladů. NATO je v této chvíli "třírychlostní": země které dávají 2% HDP a více, země které roky slibují že 2% dají ale nějak se nedaří a země, které se raději vůbec nezavazují. Pokud jde o SRN - pan Schulz se jasně vyjádřil, že podle něj by SRN mělo 2% odmítnout, stačí přece definovat že se bude rozpočet bude "přibližovat".... Proč? Protože by to po SRN v současné době řešení i následků migrační krize byl ekonomicko-politický problém, stejně jako je pro demokratickou SRN problém být vojenskou velmocí v Evropě (zatím).

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

V uvedené souvislosti se domnívám, že po II. SV byly stanoveny určitá pravidla a pro klima v Evropské unii bylo by nanejvýš politicky moudré zachovat jistou rovnováhu, pokud jde o vojenské kapacity národních států - neboli nepřipustit jakékoli významné mocenské (vojenské) vychýlení ve prospěch jednoho státu, nebo skupiny států EU - a SRN si to evidentně a jasně uvědomuje. Ke kolektivní obraně zatím máme NATO - nic lepšího není k dispozici. Evropa má jisté, draze zaplacené, historické zkušenosti a měla by je mít stále na paměti. Naše spolupráce s aliančním partnerem SRN je jistě potřebná, ale je stejně důležitá jako spolupráce s Polskem a obecně zeměmi V4. Rovnováha = předpoklad zachování statu quo = rovná se mírové klima v Evropě."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…