Chalupa (ANO): Můžeme utratit spoustu peněz a výsledek bude tristní

29.04.2018 14:58

Komentář na facebookovém profilu k navýšení 2%HDP na obranu.

Chalupa (ANO): Můžeme utratit spoustu peněz a výsledek bude tristní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Bohuslav Chalupa

Přesně rok uplynul od okamžiku kdy jsem se vyjádřil k problematice 2%HDP na obranu. Aktuálně o to jednal pan Trump a madam Merkel... A změnilo so co? No Nic, vůbec nic: 28.4. 2017 "Pořád dokola se řeší 2% HDP na obranu - co je to hodnotu, která je závislá na pohyblivém hospodářském výsledku? Potřebujeme si jako stát stanovit závazný přírůstek výdajů na obranu v absolutních hodnotách na řadu let dopředu (5 - 10 let) bez ohledu na HDP. Proč? Protože podstatný je nárůst bojových schopností AČR, nikoliv výdajů (můžeme utratit spoustu peněz a výsledek bude tristní...i v tomto již máme jisté zkušenosti).

Zároveň by tento způsob financování obrany a bezpečnosti umožnil mnohem efektivnější procesní (projektové) plánování akvizic. Nehledě k potřebě centralizace nákupů cestou např Národního úřadu pro obranné a bezpečnostní akvizice..... A to nemluvím o výdajích na vědu, výzkum (aplikovaný!) a vývoj v oblasti obrany a bezpečnosti, které činí necelá 3% z celkového objemu finančních prostředků na vědu a výzkum (aktuálně cca 30 miliard).

Mimochodem právě výdaje na vědu atd jsou jedním ze základních proexportních předpokladů. NATO je v této chvíli "třírychlostní": země které dávají 2% HDP a více, země které roky slibují že 2% dají ale nějak se nedaří a země, které se raději vůbec nezavazují. Pokud jde o SRN - pan Schulz se jasně vyjádřil, že podle něj by SRN mělo 2% odmítnout, stačí přece definovat že se bude rozpočet bude "přibližovat".... Proč? Protože by to po SRN v současné době řešení i následků migrační krize byl ekonomicko-politický problém, stejně jako je pro demokratickou SRN problém být vojenskou velmocí v Evropě (zatím).

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

V uvedené souvislosti se domnívám, že po II. SV byly stanoveny určitá pravidla a pro klima v Evropské unii bylo by nanejvýš politicky moudré zachovat jistou rovnováhu, pokud jde o vojenské kapacity národních států - neboli nepřipustit jakékoli významné mocenské (vojenské) vychýlení ve prospěch jednoho státu, nebo skupiny států EU - a SRN si to evidentně a jasně uvědomuje. Ke kolektivní obraně zatím máme NATO - nic lepšího není k dispozici. Evropa má jisté, draze zaplacené, historické zkušenosti a měla by je mít stále na paměti. Naše spolupráce s aliančním partnerem SRN je jistě potřebná, ale je stejně důležitá jako spolupráce s Polskem a obecně zeměmi V4. Rovnováha = předpoklad zachování statu quo = rovná se mírové klima v Evropě."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.