Chmelík (TOP 09): Máme tady krizi?

03.07.2021 16:50

V poslední době, kdy už se zase můžeme scházet u piva a tříbit naše názory, jsem mnohokrát vtažen do debat o tom, jak se bude vyvíjet ekonomika.

Chmelík (TOP 09): Máme tady krizi?
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Přes zarputilý optimismus některých jedinců, kteří se po dobu zdravotní krize nepotkali s jejími dopady do ekonomiky některých oborů zastávám názor, že to nejhorší nás teprve čeká. Tedy abych to upřesnil, čeká to některé z nás a bohužel to budou ti, kteří jsou na tom sociálně nejhůře.

Do ekonomiky bylo v době koronakrize uvolněno ohromné množství peněz, které vznikly kvantitativním uvolňováním (tisk peněz) a mezi obyvateli je stát rozšířil bez výměny za jakoukoliv hodnotu (prostě je stát rozházel z vrtulníku).

Ve výsledku se pomoci dostalo mnoha lidem, kteří ji zcela reálně nepotřebovali a tito lidé si zadarmo získané peníze uložili na účty a nespotřebovali je, čímž padl jeden z hlavních argumentů, proč peníze zadarmo rozdávat.

Většina zaměstnanců a živnostníků si i v době kdy je vyživoval ANTIVIR našla další práci a v podstatě zvýšila své příjmy. Ekonomika hladová po práci, kterou s odsunem zahraničních dělníků neměl kdo dělat zcela lehce absorbovala jakoukoliv touhu pracovat. Tedy i další argument rozdávání peněz přes program ANTIVIR padl.

Co nám po rozdávání peněz vládou v minulém roce zbylo?

Zdecimované veřejné finance (tedy dluh nás všech), přebujelé prostředky na účtech občanů (zvýšené příjmy a nemožnost je utratit za zboží a služby), neochota lidí se vrátit do postižených oborů (strach z opakování další vlny) a touha lidí utratit své nabyté peníze za nemovitosti (jakási česká cesta životní jistoty).

Jediným výsledkem mixu těchto faktorů je inflace a snaha tržní ekonomiky dosáhnout rovnovážného stavu (tedy natištěné peníze rozházené z vrtulníku na trhu marně hledají svoji hodnotu, která je popravdě úplně jiná, než byla před zdravotní krizí).

Máme zde jasnou ekonomickou krizi, která se projevuje masivní změnou hodnoty peněz, které říkáme inflace. Není to nějaký implementovaný jev, který nám někdo podstrčil, ale je výsledkem rozdávání a tištění peněz zadarmo.

Krizi může zbrzdit pouze reálné nastavení ceny peněz, které ovšem ČNB neustále drží nereálně nízko. Je jasné, že úroková sazba poroste a spolu s inflací tyto faktory postihnou růst životní úrovně.

V minulých letech jsme žili na dluh a covid jenom urychlil kolaps naprosto špatné vládní politiky na straně výdajů státu. Populisticko-levicová vláda rozdávající peníze nekryté prací spojená s následky covidu nás zcela jednoznačně postavila před nutné šetření a hledání zdrojů pro pokrytí státních výdajů.

Obecně lze konstatovat, že všechno bude muset zaplatit občan, který nabyl dojmu, že mu vláda zlepšila život a zvýšila jeho životní úroveň. Krátkodobě ano, ale z dlouhodobého hlediska bude muset každý jeden občan všechny dluhy státu zaplatit a pokrýt nerovnováhu peněz a jejich současné hodnoty.

Připravme se na ekonomickou krizi v plné síle, kterou bude provázet škrcení výdajů a hledání cest, jak posílat peníze jenom tam kde to povede ke zvýšení ziskovosti nebo produkce. Budeme muset obracet každou korunu a dávat peníze do naši lepší budoucnosti (inovace, výzkum, vývoj) spolu s obětováním naší marnotratné současnosti.

Bude to bolet a pravděpodobně budoucí vláda odejde za čtyři roky poražena ve volbách. Ale pokud nám jde o tuto zemi, tak nesmí být budoucí porážka překážkou v nastolení principů a opatření, které na trhu opět vybudují rovnováhu mezi hodnotou peněz a výkonem, za který se penězi platí.

Hýříme optimismem a věříme spasitelům, kteří si půjčují na rozhazování peněz z vrtulníku. Pravdou je, že už není ani na to palivo pro vrtulník a ty pytle s penězi už jsou nacpané jenom slámou. Teď už vládní strany nehrají o budoucí správu tohoto státu, ale především o naprostou degradaci myšlení větší části obyvatelstva vyměněné za sliby o levných penězích. Výsledkem má být vytěžení a vyvedení posledních zbytků bohatství naší budoucnosti směrem k osobnímu vlastnictví. Krádež, u které jim po pár drobcích od stolu tleská 30 % našeho národa.

Krize přijde a bohužel brzy a všichni ještě budeme vzpomínat na Miroslava Kalouska.

ZDENĚK CHMELÍK, LIBERECKÝ ZASTUPITEL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice