Chvojka (ČSSD): Ministerstvo vnitra připravuje komplexní novelu zákona, navrhuji na ni počkat

29.01.2019 15:54

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 29. ledna 2019 k zákonu o svobodném přístupu k informacím

Chvojka (ČSSD): Ministerstvo vnitra připravuje komplexní novelu zákona, navrhuji na ni počkat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Hezké odpoledne kolegyně, kolegové,

já bych se chtěl ne přihlásit, to až udělám v podrobné rozpravě, ale osvětlit, proč podávám pozměňovací návrh k tomuto tisku a v čem spočívá změna dané novely. Změna spočívá v tom, že nijak nezasahuji do části druhé, která upravuje registr smluv, ale zasahuje do té části první, která upravuje zákon o svobodném přístupu k informacím, a to tak, že v části první navrhuji, aby se články 1 a 2 zrušily bez náhrady a ta argumentace moje je velmi jednoduchá a logická. Vláda ve svém stanovisku k tomuto tisku číslo 50 poukázala na legislativní nedostatky u novely zákona o svobodném přístupu k informacím v dané části první s tím, že Ministerstvo vnitra připravuje komplexní novelu zákona číslo 106/1999 Sb., která bude upravovat řadu otázek, včetně určení povinných subjektů dle zmiňovaného zákona.

Tuto novelu, doufám a mám takový příslib od Ministerstva vnitra, začne Sněmovna projednávat ještě letos a já tedy proto navrhuji vypustit navrhovanou úpravu zákona 106 v tisku číslo 50 a vyčkat na úpravu, kterou provede zmiňovaná vládní novela. Já si jako bývalý předseda legislativní rady vlády vážím legislativců, a to těch, kteří jsou zejména na Ministerstvu vnitra. Myslím si, že ty důvody, proč daný tisk v té části, která se týká zákona 106, důvody, proč daná novela není úplně v pořádku, jsou logické a zřetelné a tudíž bych opravdu počkal na vládní novelu s tím, že projde standardním, mezirezortním připomínkovým řízením. Tak by to mělo být u tak důležité novely a také samozřejmě očekávám projednání na legislativní radě vlády. Děkuji a k danému pozměňovacímu návrhu se ještě přihlásím v rámci podrobné rozpravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.