Čunek (KDU-ČSL): Stěžejní investiční akcí bude prostor kolem nádraží

23.12.2022 6:34

Vsetín má schválený rozpočet na rok 2023

Čunek (KDU-ČSL): Stěžejní investiční akcí bude prostor kolem nádraží
Foto: Repro Facebook
Popisek: Senátor a bývalý hejtman Jiří Čunek

Vsetínští zastupitelé schválili v pondělí 19. prosince rozpočet města na rok 2023. Ten počítá s celkovými příjmy 673,7 milionu korun a výdaji ve výši 799,7 milionu korun. Na investiční akce je v rozpočtu vyčleněno 135,8 milionu korun. Schodek v předpokládané výši 125,9 milionu je vyrovnán smluvně zajištěnými krátkodobými půjčenými prostředky ve výši 100 milionů korun a finančními prostředky vedenými na bankovních účtech města ve výši 25,9 milionu korun. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

„Rozpočet na rok 2023 jsme koncipovali s důrazem na úspory a nevyhnuli jsme se škrtům. Výrazně jej ovlivnila současná energetická krize, která se nepříznivě odrazila na finanční náročnosti provozu radnice a městských organizací. Například školským zařízením, včetně knihovny, jejichž je město zřizovatelem, jsme museli navýšit příspěvky na energie, vodu a teplo v souhrnu o 12,5 milionu korun. Příspěvek Vsetínské sportovní, která spravuje šest městských sportovišť včetně zimního stadionu a lázní, jsme oproti loňsku byli nuceni navýšit o 11,3 milionu, tedy na stávajících 28,2 milionu korun,“ informoval starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Na investiční akce je v novém rozpočtu vyčleněno celkem 135,8 milionu korun. Tou stěžejní bude v roce 2023 přeměna přednádražního a zanádražního prostoru, na niž je vyčleněno celkem 70 milionů korun. „V roce 2023 město vybuduje část podchodu pod Nádražní ulicí mezi náměstím Jarmily Šulákové a budoucím dopravním terminálem, v oblasti zanádraží dojde k výstavbě nových komunikací a mostu přes mlýnský náhon,“ uvedl starosta Čunek.

V příštím roce radnice počítá také s modernizací varovného systému obyvatel, na kterou je v rozpočtu vyčleněno 12,9 milionu korun, přičemž ale 70 % nákladů pokryje dotace. Na revitalizaci prostoru v okolí pumptracku u průmyslovky jsou vyčleněny 3 miliony korun. Bude pokračovat výstavba garáže pro dobrovolné hasiče ve volnočasovém areálu na Jasence, který letos prochází revitalizací. Na tuto investici je v rozpočtu vyčleněno 11 milionů korun. Další jeden milion město uvolní na přípravu energetických opatření na vybraných budovách v majetku města, například pořízení projektové dokumentace na fotovoltaiku. „Pokračujeme také v přípravách regenerace sídliště Rybníky. V rozpočtu jsme vyčlenili 1,8 milionu na dokončení projektové dokumentace, dále počítáme se zhotovením projektové dokumentace na další etapy výstavby Cyklostezky Rokytenka,“ doplnil starosta Čunek.

Na investiční akce do školství rozpočet počítá s částkou 8,2 milionu korun, přičemž nejvyšší podíl (6 milionů) si vyžádá druhá etapa rekonstrukce elektroinstalace na ZŠ Ohrada.

Rozpočet města zahrnuje i finance na tradiční dotační tituly pro podporu sociální, sportovní a kulturní oblasti. Všechny doznaly oproti roku 2022 navýšení. V dotačním titulu pro oblast sportu je vyčleněno 17,5 milionu (v roce 2022 to bylo 13,7 milionů), pro oblast kultury 3,5 milionu (3,1 milionu) a pro oblast sociální 14,3 milionu (11,2 milionu).

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…