Dienstbier (ČSSD): Výroky Zemana na půdě Rady Evropy považuji za nepřijatelné a nemravné

14.10.2017 18:14

Jiří Dienstbier na Facebooku k možnosti uplatnit u prezidenta Zemana čl. 66 ústavy ČR

Dienstbier (ČSSD): Výroky Zemana na půdě Rady Evropy považuji za nepřijatelné a nemravné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Ještě ke zmínce v Senátu o možnosti uplatnit u prezidenta Zemana čl. 66 ústavy ČR:

Okupace Krymu, jeho odtržení od Ukrajiny a anexe Ruskem je nejbrutálnějším porušením principů mezinárodního práva v evropském prostoru od druhé světové války.

Výroky M. Zemana na půdě Rady Evropy, že anexi Krymu Ruskem máme považovat za hotovou věc a že si má Ukrajina s Ruskem domluvit za Krym finanční nebo naturální (ropa, plyn) kompenzaci, považuji i s ohledem na naše historické zkušenosti za nepřijatelné a nemravné. Samy o sobě by těžko mohly vést k úvahám o uplatnění čl. 66 ústavy ČR, byť mohou vyvolávat pochybnosti o zdravém a v dobré víře učiněném úsudku.

M. Zeman se však v poslední době dopouští řady dalších výroků a kroků, které v souhrnu naznačují, že se v důsledku jeho veřejně známých chorob zhoršuje nejen jeho fyzický (to by nebylo tak podstatné) ale i duševní zdravotní stav. V plné duševní kondici by těžko mohl mluvit např. o likvidaci novinářů, zabíjení kameramana ČT nebo projevoval absenci sebereflexe. Ke zhoršování prezidentova zdravotního stavu se už i v médiích vyjadřovali někteří lékaři.

V případě dalšího zhoršování zdravotního stavu prezidenta může dříve či později, ať už v tomto nebo případném dalším volebním období, dojít k naplnění podmínky předpokládané v čl. 66 ústavy ČR, že prezident nemůže ze závažných důvodů (zdravotní stav) vykonávat svůj úřad. V takovém případě mohou Poslanecká sněmovna a Senát přijmout usnesení, na základě kterého přejde výkon funkcí prezidenta v rozsahu stanoveném v čl. 66 ústavy ČR na předsedu vlády, předsedu Poslanecké sněmovny a předsedu Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.