Dlabajová (ANO): Zprávu o čerpání dotací v ČR beru jako příležitost ke zlepšení

16.10.2014 6:26

Zprávu o čerpání dotací v České republice vnímám jako příležitost ke zlepšení, hodnotí výsledek pondělního jednání Výboru pro rozpočtovou kontrolu jeho místopředsedkyně Martina Dlabajová.

Dlabajová (ANO): Zprávu o čerpání dotací v ČR beru jako příležitost ke zlepšení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

„Rozpočtový výbor vzal v potaz snahu České republiky o nápravu pochybení při čerpání dotací EU. Kontrolní mise se do ČR ještě vrátí“, uvedla místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Martina Dlabajová (nezávislá za ANO). „Při hodnocení zazněly rozličné názory, ale já věřím, že nakonec převážil pragmatický přístup kolegů a snaha o systémové řešení, takže jsem s výsledkem jednání spokojená,“ konstatovala M. Dlabajová z liberálně demokratické frakce ALDE.

Výbor pro rozpočtovou kontrolu (CONT) dnes v Bruselu projednával zprávu o kontrolní misi výboru z března letošního roku, která upozorňovala mimo jiné na uplatňování neuznatelných nákladů či zasahování do veřejných zakázek. Zprávu přednesl Jens Geier (S&D), který ji věcně komentoval a upozornil zejména na systémové chyby. "Zjistili jsme, že nová česká vláda pracuje na zlepšení a nápravě situace a na rozdíl od jiných států projevuje aktivní přístup," konstatoval. Na rozdíl od Itálie a Rumunska, kde také docházelo k pochybením při čerpání dotací, se Česká republika postavila kontrolní misi čelem. "Během naší mise jsme byli přijati otevřeně a české orgány byly ochotny doporučená zlepšení realizovat," dodal J. Geier. V diskusi pak německý poslanec Michael Theurer (ALDE) uvedl: „Pochybení české strany jsou jistě závažná a oprávněná, nicméně nezapomínejme, že zpráva zmiňuje i mnohá zlepšení.“ Kontrolní zpráva se zabývala také upozorněním na možný střet zájmů ministra financí Andreje Babiše, jehož firmy byly aktivními příjemci dotací. „Zpráva hodnotí období, které bylo před nástupem této vlády. Andrej Babiš navíc postupuje dle platné české legislativy,“ uvedla Dlabajová. Jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu byli přítomni zástupci Evropské komise – za DG Regio A. Pinto, který ocenil zlepšení ČR za poslední rok. Zhodnotili pozitivně posílení nezávislosti auditních orgánů a kvitoval kladně také nový občanský zákoník.

Martina Dlabajová vidí pozornost věnovanou správnému čerpání fondů v ČR jako příležitost, jak situaci zlepšit na obou stranách. „Evropská unie se nesmí bát dotace českým subjektům poskytovat. A čeští příjemci se zase nesmí obávat dotace přijmout a správně vyúčtovat,“ uvedla ve svém příspěvku. Jak dodala, příjemci v členských státech mají občas problémy s administrativou a se složitostí procedur při žádosti o dotaci. M. Dlabajová dále konstatovala, že nová česká vláda dělá konkrétní kroky pro zlepšení systému čerpání dotací EU a navíc zapracovala konkrétní připomínky i do příštího programovacího období. „Jsem přesvědčená o tom, že pokud se členové výboru rozhodnou vyslat další kontrolní misi do ČR, uvidí za dva tři roky konkrétní výsledky zlepšení celého systému,“ zdůraznila M. Dlabajová. Ve výčtu již zahájených aktivit české vlády jsou například audity jednotlivých ministerstev, podpora zákonů na odstranění korupce a systémových chyb, prosazení nového služebního zákona i snaha uzákonit přístup veřejnosti ke všem smlouvám uzavíraným státem, samosprávami a dalšími veřejnými institucemi. Vláda připravuje novelu Ústavy ČR s cílem rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu a snaží se o zvýšení transparentnosti v oblasti veřejných zakázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…