Dobešová (ANO): Nelegální migraci lze oprávněně vnímat jako ohrožení naší schopnosti bojovat proti mezinárodnímu terorismu

07.07.2016 11:38

Ivana Dobešová byla opět zvolena do funkce místopředsedkyně Hlavního výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky PS OBSE.

Dobešová (ANO): Nelegální migraci lze oprávněně vnímat jako ohrožení naší schopnosti bojovat proti mezinárodnímu terorismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivana Dobešová

Ve dnech 30. června - 5. července 2016 se v Tbilisi, hlavním městě Gruzie, konalo pravidelné letní zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (PS OBSE). Parlamentní konference se uskutečnila v rámci oslav 25. výročí založení této mezinárodní organizace. Jednání se zaměřilo především na politické a bezpečnostních záležitosti, ekonomické a environmentální otázky a také problém migrace.

 V této souvislosti Ivana Dobešová, vedoucí české delegace, navrhla první historickou rezoluci ze strany České republiky pod názvem „ Bezpečností výzvy spojené s migrací“, o které se jednalo v lidskoprávním výboru PS OBSE a na závěrečném plenárním zasedání.  Ve svém vystoupení řekla:

 „Nelegální migraci lze oprávněně vnímat jako ohrožení výkonu státní suverenity a naší schopnosti bojovat proti mezinárodnímu terorismu, protože drtivá většina migrantů přichází bez dokumentů.  Vážené dámy a pánové, zabýváme se bezprostředním ohrožením evropské bezpečnosti. Naše selhání v nedostatečné kontrole a zastavení nelegální migraci podkopává důvěru veřejnosti v integritu našich vládních politik. Jsem velmi znepokojena tím, že současné ilegální imigrace může ohrozit existenci EU a mír v Evropě.“

 Po bouřlivé debatě na Hlavním výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky PS OBSE byla tato rezoluce schválena. Současně se uskutečnily volby vrcholných představitelů PS OBSE. A česká delegace v tomto souboji zaznamenala významný úspěch, když se znovu podařilo zvolit Ivanu Dobešovou do funkce místopředsedkyně Hlavního výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky PS OBSE.

 Na okraj výročního zasedání poslankyně Dobešová iniciovala a uskutečnila setkání vedoucích delegací zemí V4, s cílem prohloubit spolupráci těchto zemí při prosazování společných stanovisek. Jak se ukázalo, toto jednání bylo klíčové pro harmonizaci postojů V4 při schvalování české rezoluce o migraci. Polský hlas, který nesdílel stejný pohled zástupců Slovenska, Maďarska a ČR v této oblasti, se podařilo nahradit rakouským poslancem.

 Za ČR se zasedání zúčastnili členové Stálé delegace Parlamentu ČR do PS OBSE: poslankyně Ivana Dobešová (vedoucí Stálé delegace a místopředsedkyně Hlavního výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky PS OBSE), dále posl. Zuzka Bebarová – Rujbrová, Marek Ženíšek, Ladislav Šincl a senátoři Petr Bratský a Petr Gawlas.

  Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je největší regionální organizací, která se zabývá problematikou mezinárodní bezpečnosti. Sdružuje 57 členských států z Evropy, střední Asie a Severní Ameriky. Všechny orgány OBSE, včetně jejího Parlamentního shromáždění, byly vytvořeny na základě Pařížské charty pro novou Evropu, která byla přijatá na Pařížském summitu v roce 1990. První zasedání Parlamentního shromáždění se konalo v Budapešti v r. 1992.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…